Zijn plastic flessen echt beter voor het milieu dan glazen flessen?

Er zijn waarschijnlijk maar weinig vormen van afvalscheiding die meer heimelijke voldoening geven dan het gekletter van lege flessen in de glasbak. Maar bij Albert Heijn hebben ze niet zo'n boodschap aan het geluid van stukslaand glas. Sinds juni verpakt de grootgrutter zijn olijfolie in plastic flessen. Een kwestie van milieuwinst of 'op de kleintjes letten'?

Allebei, zegt woordvoerder Dagna Hoogkamer van de supermarktketen. "De overgang van glas naar plastic bij olijfolie is beter voor het milieu en ook iets goedkoper. Daarnaast wordt PET-plastic in het milieu sneller afgebroken dan glas." De nieuwe flessen zijn het resultaat van de groene doelstellingen van Ahold. "In 2015 moeten alle huismerken van Albert Heijn, Etos en Gall&Gall op een duurzame manier worden geproduceerd en verpakt. Dat betekent dat we de benodigde hoeveelheid verpakkingsmateriaal proberen te minimaliseren en slechts één materiaal per verpakking gebruiken, zodat die beter te recyclen is."

Het gebruikte plastic (PET) is een stuk lichter dan glas, zodat het vervoer van flessen minder brandstof kost, vervolgt Hoogkamer. "Daarbij is PET makkelijk recyclebaar, onbreekbaar en houdt het zuurstof goed tegen, zodat de olijfolie niet bederft." De lege flessen kunnen niet worden ingeleverd, er zit geen statiegeld op. Wel staat op het etiket een 'weggooiwijzer', een logo met de Plastic Heroes-container, die Albert Heijn samen met de organisatie voor plasticinzameling Nedvang en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft ontwikkeld.

Woordvoerder Linda Nijenhuis van Milieu Centraal bevestigt dat bij flessen die niet worden hervuld het gewicht doorslaggevend is voor een eventuele milieuwinst. "Uit onderzoek is gebleken dat CO2 de belangrijkste milieuparameter is voor de vergelijking tussen PET en glas. Behalve het gewicht van de fles telt ook de hoeveelheid gerecyclede grondstof in de verpakking mee. Als de PET-fles minimaal zes keer lichter is dan de glazen fles, scoort PET beter. In praktijk is dit gewichtsverschil haalbaar."

Maar zijn wegwerpflessen niet altijd vervuilender dan hervulbare examplaren? Ook dat is geen uitgemaakte zaak. Uit een onderzoek van het Duitse Instituut voor Energie- en Milieu-onderzoek bleek vorig jaar dat hervulbare glazen flessen milieuvriendelijker zijn dan plastic wegwerpflessen, als ze tenminste binnen een afstand van zestig kilometer worden vervoerd. Als vrachtwagens verder moeten rijden om supermarkten te bevoorraden, valt de milieuwinst van glas weg en zijn plastic wegwerpflessen niet beter of slechter voor het milieu dan hervulbare glazen flessen.

Volgens Robbert van Duin, uitvoerend voorzitter van het Recycling Netwerk, maakt het materiaal van de fles helemaal niet zoveel uit. "Voor het transport van dranken en voedingsmiddelen is niet het gewicht maar het volume de bepalende factor. Uit een recente Duitse milieustudie naar drankverpakkingen (uitgevoerd door Price Waterhouse Coopers) blijkt dat glazen en plastic flessen met exact dezelfde vrachtwagen over dezelfde afstand naar een supermarkt kunnen worden gebracht. Het inleveren en hervullen van flessen heeft veel meer effect op het tegengaan van klimaatverandering dan het materiaal waarvan ze zijn gemaakt."

Voor fabrikanten is statiegeld echter een kostbare aangelegenheid. Het kost opslagruimte, logistiek en mankracht om lege flessen in te zamelen, tijdelijk te bewaren, te distribueren en te hervullen. Maar voor het milieu is het wel degelijk beter. Nijenhuis: "Statiegeld zorgt er voor dat verpakkingen worden teruggebracht en niet bij het huisvuil of zwerfafval belanden. Ze kunnen dan eenvoudig gerecycled worden." Van Duin: "Het statiegeldsysteem is veel beter dan het apart inzamelen van allerlei plastic verpakkingen door elkaar. De aanpak om plastics gemengd in te zamelen leidt tot een lagere respons, meer vervuiling en minder en slechtere recycling."

Dat plastic flesjes, in tegenstelling tot glas, in de natuur binnen vijf tot tien jaar afbreken, wil niet zeggen dat ze minder schadelijk zijn. Van Duin: "Juist die hele kleine stukjes waarin plastics afbreken, komen uiteindelijk in dierenmagen terecht, en dus ook in onze voedselketen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden