Zíjn pianist, en zo veel meer

Hij was zíjn pianist. Herman van Veen hing in 1962 een briefje op in het Utrechts Conservatorium: 'Gezocht: bloedmooie, jonge vrouw die ook redelijk piano kan spelen.' Dat leek Erik van der Wurff wel wat, schrijft Van Veen op zijn website. Een halve eeuw lang zou Van der Wurff de zanger vanachter zijn piano vergezellen. Maandag overleed hij op 69-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker.

Van der Wurff zag zichzelf als een echte begeleider. Dienend. En dat vond hij prima. Maar hij was zo veel meer dan alleen die pianist van Herman van Veen. Hij componeerde voor film ('Ciske de Rat', 'Van de koele meren des doods') en televisie ('Alfred Jodocus Kwak'). Hij schreef muziek voor theater, eigen kamermuziek, een volksopera, en musicals - waarmee hij als eerste Nederlandse componist Broadway haalde.

Ook dirigeerde Van der Wurff verschillende orkesten, zoals het Residentie Orkest en het Noordhollands Filharmonisch Orkest. Hij werkte samen met onder anderen Robert Long, Jasperina de Jong, Vera Mann, Simone Kleinsma, Stef Bos en Emmy Verhey. Hij arrangeerde veel, onder meer honderden werken voor het Metropole Orkest.

Zijn productiviteit bleef niet onopgemerkt: Van der Wurff kreeg een Edison, ontving de Gouden Hond, de Louis Davidsprijs, de Gouden Notekraker, een Gouden Harp, het Gouden Hart van de stad Rotterdam, en de Kunst en Cultuurprijs van de Gemeente De Bilt. In 2009 werd Van der Wurff koninklijk onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van der Wurff was een zachtmoedig mens, ruzie of jaloezie kostte hem naar eigen zeggen 'te veel energie'. Na het conservatorium (naast piano studeerde hij contrabas en dwarsfluit) probeerde hij het een jaartje met Van Veen. "Nooit met het idee dat ik het de rest van mijn leven zou doen", zei hij twee jaar terug in deze krant. Het leven gaat zoals het gaat, meende hij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden