Zijn negenjarigen te jong om verliefd te worden?

SOMAJEH GHAEMINIA

In een razend tempo wordt het hart van de negenjarige veroverd en gebroken. Moet zijn moeder ingrijpen in de liefdesperikelen?

Groep vijf is in de ban van 'verkering'. Het begint met het schrijven van schattige briefjes en eindigt soms in 'dubbeldaten' in de bioscoop. De negenjarige jongen, die er totaal niet mee bezig was, kreeg ook een liefdesbrief. Na lang wikken en wegen heeft hij zijn eerste aanbidster met een 'ja' geantwoord. Maar nog geen week na het verzoek overweegt zijn vriendinnetje het weer uit te maken, omdat ze liever met een ander klasgenootje gaat. Het jongetje is ontroostbaar. In zijn poging haar voor zich te winnen maakt hij een prachtig knutselwerk voor zijn prille liefde.

Zijn moeder ziet het van een afstandje met scepsis aan. Iedereen heeft met iedereen, zo lijkt het. Of je dat cadeautje aan haar geeft moet je zelf weten, heeft ze haar zoon gezegd. Maar realiseer je dat ze alsnog kan kiezen voor de andere jongen. Inwisselbare liefdes, zijn ze daar niet veel te jong voor, vraagt ze zich af. Hoe kan ze haar zoon op deze leeftijd begeleiden op dit ongewisse gebied?

Te jong voor verliefdheid zijn negenjarigen zeker niet, reageert psychologe en seksuologe Sanderijn van der Doef, werkzaam bij Rutgers WPF. "Meestal begint het eerder. En al is verliefdheid op die leeftijd nog niet te vergelijken met die van pubers of volwassenen, voor kinderen voelt het als echt. Het heeft geen zin om als ouder de verkering te bagatelliseren, want dan neem je de gevoelens van het kind niet serieus." Verbieden is al helemaal uit den boze. "Wat geef je het kind dan mee over dit mooie onderwerp?"

Heel begrijpelijk dat deze moeder haar kind wil beschermen tegen verdriet, zegt Van der Doef. Des te meer omdat hij zich misschien heeft laten beïnvloeden door de rest van de groep. Waren zijn klasgenoten er niet zo mee bezig geweest, dan had hij geen gebroken hart hoeven hebben. Maar realiseer je, zegt de auteur van diverse opvoedboeken; 'ludduvuddu' hoort bij het leven. En liefdesperikelen in de klas ook. "Je kunt niet voorkomen dat een groot deel van de klas met verkering bezig is. Dat moet een ouder of leerkracht niet eens willen."

De spannende ontwikkelingen in de klas bieden wél een mooie kans om met de kinderen te praten over verliefdheid en relaties, vindt Van der Doef. "Wat zijn daarin 'regels' voor goed gedrag? Als een stel verkering heeft, kan iemand er dan tussenkomen? Wat is daarin aardig om te doen en wat niet? Heb je 'ja' gezegd omdat de rest van de groep verkering heeft en jij erbij wilt horen, of omdat je zelf verliefd bent? Ben je blij met die keuze? Zo leren kinderen na te denken over hun eigen normen en waarden wat relaties aangaat. Dring dus niet die van jou op, maar laat ze zelf nadenken."

Toch mag moeder ook haar eigen gevoel over de situatie met haar zoon bespreken, vindt Arjet Borger, gezondheidswetenschapper en adviseur op het gebied van seksualiteit. "Ze weet heel goed waarmee haar zoon geholpen is. Wil je dat hij (opnieuw) afgewezen wordt? Wat zegt je eigen gevoel hierover? Praat er met hem over. Over een paar jaar heeft hij stoere klasgenoten die vertellen met hoeveel jongens of meiden ze seks hebben gehad. Wat vertel je dan? Leer je kind eigen keuzes te maken in hoe hij met de ander omgaat. En, heel belangrijk, geef hem het vertrouwen dat het goed is hoe hij dat zelf wil. Daar kun je nu al mee beginnen. Groepsdruk zou nooit een sturende factor moeten zijn in keuzes over verliefdheid, verkering of seks."

Ook al kiest een kind ervoor om groepsdruk voorrang te geven boven zijn eigen gevoel, dan is dat zijn keuze. Daar heeft hij misschien een goede reden voor en dat is goed, vindt Van der Doef. "Het enige dat ouders kunnen doen is ze over die keuze te laten nadenken."

Reageren? Zelf een vraag insturen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden