Column

Zijn het de boerkategenstanders die tiranniseren?

null Beeld

Mijn bewondering voor de tegenstanders van een boerkaverbod in Nederland wordt met de dag groter. Niet zozeer omdat men een bepaald standpunt verkondigt op grond van vrijheid van godsdienst of meningsuiting.

Sylvain Ephimenco

Ook al ben ik een andere mening toegedaan die me doet denken dat, in het geval van de boerkaproblematiek, de afstand tussen furieuze vrijheidsliefde en laat-maar-waaien filosofie flinterdun is. Nee, het gaat me om de hyperactiviteit die voorstanders van een ongehinderde groei van boerka's aan de dag leggen. Ze vullen bijna dagelijks de lezersbrievenrubrieken, schrijven lange opiniebijdragen, zijn zelfs bereid (bij GroenLinks) een gevangenis van stof te dragen als teken van solidariteit.

Je zou bijna denken dat dit oorverdovende kabaal door driekwart van de bevolking wordt gesteund. Maar het is precies andersom. Volgens peilingen zijn acht van de tien Nederlanders voor een verbod. Die van Maurice de Hond vorig jaar had het zelfs over 83 procent. Daarom ook is mijn bewondering voor het activisme van deze piepkleine minderheid grenzeloos. Gisteren kwam Amnesty International er nog bij. De organisatie die het doorgaans voor onderdrukten opneemt, suggereert nu dat het de boerkategenstanders zijn die aan het tiranniseren zijn geslagen. Directeur van A.I. Eduard Nazarski zegt min of meer dat als we dit verbod doordrukken Nederland zijn geloofwaardigheid zal verliezen.

Nazarski: "Nederland is niet geloofwaardig in het internationaal uitdragen van de vrijheid van meningsuiting als zij in eigen land bepaalt wat wel of niet gedragen mag worden op straat." Let op de slinkse manier van propaganda bedrijven van deze activist. Alsof Nederland morgen gaat bepalen wat voor hemdkleur of roklengte gedragen mag worden.

Het gaat, heer Nazarski, louter en alleen om gezichtsbedekkende attributen. Maar goed, bij wie zal dan de geloofwaardigheid van Nederland een knauw krijgen? In Frankrijk en buurland België? Maar deze twee rechtsstaten hebben al een wettelijk verbod op het dragen van boerka's heel democratisch aangenomen. Overigens zonder dat hun geloofwaardigheid is aangetast.

In Spanje? Maar in Barcelona en andere Catalaanse steden geldt al een boerkaverbod. In 2010 keurde de Spaanse senaat een voorstel tot verbod goed. De wetgeving hierover wordt uitgewerkt.

Italië? Daar heeft een parlementaire commissie die zich bezighoudt met grondwettelijke zaken vorige zomer ingestemd met een ontwerpwet die het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in het openbaar verbiedt. Wie een vrouw in een boerka dwingt, zal een boete van 30.000 euro moeten betalen. Duitsland? In dat land, waar volgens peilingen van het Emnid-instituut 64 procent van de Duitsers voor een boerkaverbod is, pleit de SPD voor een dergelijke wet. Twee Duitse deelstaten eisen nu dat ambtenaren geen boerka mogen dragen. Het ziet er dus naar uit dat weerzin tegen dit vrouwonwaardige tenue breed gedragen wordt in Europa en dat wetgeving een normale zaak wordt. Nederland zit in hartstikke goed gezelschap. Nazarski is dus een grote en weinig betrouwbare fantast die te veel door de bril van Teheran naar zijn eigen land kijkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden