Zijn handen verraden hoe hij met vrouwen omgaat

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Wie een leuke man ontmoet, doet er goed aan om niet direct te zwichten voor zijn zwoele blik of stralende glimlach. Niet zijn mimiek, maar zijn handen vertellen je namelijk of hij goed met vrouwen omgaat. Canadese wetenschappers ontdekten dat mannen met korte wijsvingers en lange ringvingers doorgaans beter luisteren naar het andere geslacht, meer complimentjes geven en minder vaak ruzie zoeken.

Amber Dujardin

De wijsvinger is bij mannen over het algemeen korter dan de ringvinger. De verhouding tussen die twee geeft een beeld van de hoeveelheid testosteron waaraan de man als foetus is blootgesteld. Hoe kleiner die verhouding - dus hoe kleiner de wijsvinger is ten opzichte van de ringvinger - hoe meer mannelijke hormonen hij in de buik van zijn moeder te verstouwen heeft gekregen.

Dit verband tussen geslachtshormonen en de 'wijsvinger-ringvinger-index' is al eerder gelegd. Maar onderzoekers van de Canadese McGill Universiteit, die hun onderzoek publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Personality and Individual Differences, tonen nu ook aan dat deze prenatale toevoer doorwerkt in hoe volwassen mannen zich gedragen naar vrouwen.

Zachtaardig
Mannen bij wie de verhouding tussen wijs- en ringvinger klein is komen het beste uit de bus: zij zijn zachtaardiger en sterker geneigd compromissen te sluiten met het andere geslacht. Dat gold overigens niet alleen voor hun eigen partner, maar ook voor vrouwelijke vrienden of collega's. "Het is fascinerend om te zien hoe kleine variaties in hormonen voor de geboorte zo'n verschil kunnen maken in het gedrag van volwassenen", zegt onderzoeker Simon Young.

Daarbij valt op dat mannen met een kleinere 'index' zich weliswaar vriendelijker opstellen tegenover vrouwen, maar bij mannen zijn ze juist geneigd meer ruzie te zoeken. Dit verklaart mogelijk ook waarom mannen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan een grotere hoeveelheid testosteron - opmerkelijk genoeg - juist zachtmoedig met vrouwen omgaan: wellicht is het onbewust 'baltsgedrag'.

Meer kinderen
Dat zou niet verbazen, want uit eerder onderzoek is al gebleken dat mannen met een kleinere verhouding tussen wijs- en ringvinger (die je achterhaalt door de lengte van de wijsvinger te delen door de lengte van de ringvinger), over het algemeen meer kinderen hebben. "Ons onderzoek suggereert dat ze harmonieuzere relaties hebben met vrouwen", vertelt onderzoeker Debbie Moskowitz. "Dat gedrag helpt bij het vormen en onderhouden van relaties met vrouwen. Dat kan ook verklaren waarom deze mannen meer kinderen hebben."

Hoe vrouwen omgaan met het andere geslacht, blijkt overigens niet te voorspellen aan de lengte van hun vingers. De man zal het tijdens een eerste ontmoeting dus toch moeten hebben van die zwoele blik - en dan maar hopen dat hij de juiste vingers heeft om haar daaromheen te winden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden