Zijn groene gazonnen verleden tijd in de zandzee van Californië?

Een groen gazon in een zee van zand.Beeld getty

De kurkdroge grond snakt er naar water. Vandaag wordt er regen en sneeuw verwacht, maar dat is zowel letterlijk als figuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Vier jaar droogte wordt niet met een paar dagen nattigheid goed gemaakt.

Groene gazonnetjes in een zee van zand zijn een statussymbool voor de staat, maar zullen een beeld uit het verleden worden als er niet snel een oplossing komt voor het tekort aan water. Afgelopen 1 april kondigde Jerry Brown, de gouverneur van de op één na grootste staat van de Verenigde Staten, een waterrantsoen aan. Er moet een kwart minder water worden verbruikt, anders zullen de gevolgen van de droogte de boeren treffen en de voedselprijzen stijgen.

Gouverneur Jerry Brown tijdens de sneeuwmeting in de Sierra Nevada vorige week.Beeld afp
Beeld afp

Het probleem in Californië is tweeledig: er valt te weinig regen en sneeuw, én er is te weinig opslagcapaciteit in de vorm van reservoirs om dat wat er wel valt goed op te slaan. Bovendien is de infrastructuur voor het verplaatsen van het opgeslagen water niet toereikend. Zuinig aan doen is het devies. En waterrecycling: de plantjes water geven met je afwaswater.

Beeld getty
Beeld ap

De situatie is zorgelijk. Het grootste reservoir is de Sierra Nevada. De sneeuw die daar in de winter valt, dient als watervoorraad voor de zomer. Maar de afgelopen winter viel er opnieuw veel te weinig sneeuw. Volgens metingen ligt er slechts zes procent van de gebruikelijke hoeveelheid rond deze tijd. "We staan op gras, waar we eigenlijk op anderhalve meter sneeuw horen te staan", zei Brown tegen de New York Times. "Het is een historische droogte".

Beeld ap
Beeld AP

Het is slechts het zoveelste laagterecord. Al vier jaar kampt de staat met extreme droogte. De bosbranden van vorige zomer staan de bevolking nog vers op het netvlies. Branden die ook de bewoonde wereld bedreigden en waarbij woonwijken verloren gingen. Een kostbare aangelegenheid, zowel watertechnisch als financieel. Tegen dat licht is de noodzaak van een prestigieuze golfbaan in de woestijn van Palm Springs minder noodzakelijk.

Opnieuw maakt Californië zich op voor een droog seizoen. Er moet meer dan een beetje regen vallen wil de staat de komende zomer een beetje ongeschonden doorkomen. De kans daarop is zeer klein.

Meer foto's van de droogte in Californië.

Beeld ap
Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden