Vijf vragen en antwoorden

Zijn F-16’s voor Oekraïne een logische volgende stap?

Een Joint Strike Fighter (JSF) F35 vliegt samen met F16's tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden.  Beeld ANP
Een Joint Strike Fighter (JSF) F35 vliegt samen met F16's tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden.Beeld ANP

Oekraïne vraagt om westerse gevechtsvliegtuigen. Waarom, en hoe valt die vraag in het Westen? Vijf vragen, plus antwoorden.

Eric Brassem

Vraagt Kiev te veel? Eerst kreeg Oekraïne Himars- en Patriotsystemen, toen zelfs tanks, en nu wil het weer gevechtstoestellen.

Oekraïne smeekt al net zo lang om versterking van zijn luchtvloot als om alle moderne zware wapens die het nu heeft gekregen. Al meteen na de grootschalige Russische inval van februari vorig jaar opperde Polen om F-16’s te leveren aan Oost-Europese landen. In ruil konden deze voormalige Warschaupactlanden hun Mig-gevechtsvliegtuigen doorleveren aan Oekraïne. Oekraïense piloten zijn bekend met deze toestellen van Sovjet-makelij.

Washington lag dwars, uit vrees voor escalatie. Doorlevering behoeft Amerikaanse toestemming, aangezien F-16’s van Amerikaanse makelij zijn. Maar van tafel is het plan allerminst. Slowakije zegt erover in gesprek te zijn met Oekraïne en andere Navolanden. Producent Lockheed Martin bevestigt dergelijke plannen.

Ook Oekraïne's roep om westerse gevechtstoestellen dateert niet van gisteren. Het gaat met name om F-16’s, omdat er er daarvan veel vrijkomen nu westerse landen, waaronder Nederland, hun luchtvloot vernieuwen, bijvoorbeeld met F-35's. Afgelopen juli legde het Amerikaanse Congres 100 miljoen dollar opzij voor het trainen van Oekraïense piloten in Amerikaanse toestellen. En Oekraïne heeft al enkele tientallen kandidaten geselecteerd. Het wachten is op groen licht van de Amerikaanse regering.

President Biden zegt nee. Bondskanselier Scholz ook. Krijgt Oekraïne die toestellen dus niet?

Dat valt te bezien. De vraag of de VS F-16’s leveren, werd Biden toegeroepen terwijl hij in een helikopter stapte. Het lijkt stug dat de zaak is afgedaan met diens antwoord van twee letters: ‘No’. Vorige week gaf regeringsadviseur Jon Finer nog te kennen dat levering van gevechtsvliegtuigen ‘niet uitgesloten’ was.

Stelliger was bondskanselier Scholz, vorige week. “Er komen geen vliegtuigleveranties aan Oekraïne”, zei hij. “Dit is van meet af heel duidelijk gemaakt, ook door de Amerikaanse president.” Maar Scholz gaat niet over levering van Amerikaanse F-16's; Duitsland heeft die zelf ook niet.

Biden werd trouwens ook niet gevraagd naar het doorleveren door derden, zoals Nederland. Mocht Oekraïne om F-16’s vragen, dan is dat wel een ‘heel grote volgende stap’ maar geen ‘taboe’, zei premier Rutte maandag.

Ook de Franse president Macron zei maandag dat hij openstaat voor Oekraïense verzoeken om Rafales van Franse makelij. Wel moet Oekraïne garanderen dat ze niet worden ingezet tegen doelen op ‘Russische bodem’.

Wat heeft Oekraïne aan westerse toestellen?

Daarover lopen de meningen uiteen. “De voordelen op het slagveld zullen immens zijn”, denkt de Oekraïense regeringsadviseur Yuriy Sak over F-16’s. Oekraïne kan dergelijke toestellen inzetten tegen Russische posities, en ook om Russische vliegtuigen, raketten en drones neer te halen.

Maar westerse experts benadrukken dat de F-16’s, in combinatie met andere defensiesystemen, hooguit een nuttige aanvulling zijn, en geen ‘gamechanger’. Ze zijn kwetsbaar voor Russische luchtafweer, net als de Mig- en Soechoj-toestellen waarover Oekraïne nu beschikt. Oekraïne moet zich eerst richten op het uitschakelen van Russische radar- en afweersystemen op de grond, met hulp van moderne westerse wapensystemen.

Wat zijn de politieke bezwaren?

Angst voor escalatie is een veel gehoord bezwaar. Grootste vrees is dat Rusland zal antwoorden met kernwapens, vooral in Oekraïne zelf. Maar andere Russische tegenmaatregelen zijn ook denkbaar, zoals het platgooien van aanvoerlijnen vanuit Europese landen, of het onklaar maken van westerse data-kabels.

Maar hoe hoog Rusland de levering zal opnemen blijft punt van discussie. Het Westen heeft eerdere rode lijnen overschreden, door steeds zwaardere wapens te leveren. Dat is niet per se resultaat van onachtzaamheid of slaapwandelen naar de nucleaire afgrond. Je kunt rode lijnen ook met beleid steeds een tikje opschuiven, waarmee je Rusland niet met een grote sprong voorwaarts provoceert, maar wel de druk geleidelijk opschroeft.

“Ik denk dat deze rode lijn alleen in ons hoofd zit”, zei de Litouwse president Gitanas Nauseda dinsdag, toen hij pleitte vóór levering van gevechtsvliegtuigen. Daarvan gaat volgens sommige analisten niet meer provocerende werking uit dan van Himars of tanks, die Oekraïne immers ook alleen gebruikt om zijn eigen grondgebied te bevrijden, en niet om op te rukken naar Moskou. “Laten we wel wezen, een kernoorlog zal niet uitbreken over F-16’s”, zo citeert nieuwssite Politico een Amerikaanse defensiefunctionaris, die betrokken is bij het debat binnen het Pentagon over het thema.

Wat zijn de technische bezwaren?

Piloten opleiden voor westerse toestellen, zelfs als ze uitgebreide vliegervaring hebben met Sovjet-vliegtuigen, duurt lang, zeker enkele maanden. Minstens evenveel tijd kost het om technisch onderhoudspersoneel op te leiden. Daarvoor kun je wel bedrijven inhuren, maar hun werknemers zullen mikpunt zijn voor de Russen.

Oekraïne slaagt er tot nu toe aardig in zijn luchtvloot te behoeden voor Russische aanvallen, door zijn toestellen te laten rouleren tussen kleinere vliegvelden. Maar F-16’s en F-15’s hebben heel goede vliegveldbanen nodig. Zweedse Gripen-gevechtstoestellen zouden wat dat betreft beter geschikt zijn.

Wie kan F-16’s leveren aan Oekraïne, als het zo ver komt?

Naast de VS beschikt een aantal Europese landen over deze gevechtsvliegtuigen. Maar slechts een paar landen hebben er veel klaarstaan.

Sinds 1979, toen de eerste F-16 van de band rolde, zijn er meer dan 4600 gebouwd. Ongeveer de helft bleef in de Verenigde Staten, die ze ook exporteerden naar landen over de hele wereld, van Chili en Venezuela tot Marokko en Pakistan. Meer dan 800 F-16’s zijn in de loop der jaren besteld door Europese landen.

Nederland, België, Denemarken en Noorwegen waren partners van de VS in de ontwikkeling van de F-16. Met in eerste instantie 102 toestellen was Nederland ook een grote klant, zij het kleiner dan België dat er wel 160 bestelde. Later volgden landen als Griekenland, Polen, Portugal en Roemenië.

In de loop der jaren zijn veel F-16’s doorverkocht of in de mottenballen gezet, en er zijn heel wat toestellen neergestort. De Nederlandse luchtmacht heeft er nu nog 24, België 54. De VS hebben er nog ongeveer duizend in gebruik.

Van de andere Navo-lidstaten vliegen alleen in Griekenland en Turkije nog veel F-16’s. In Griekenland zijn dat er circa 140, in Turkije bijna twee maal zoveel. Of juist deze landen ze willen leveren aan Oekraïne, is de vraag.

Lees ook:

Russische media woedend om westerse tanks, maar veel Russen halen hun schouders op

In Kremlin-kringen wordt er woedend gereageerd op de levering van westerse tanks aan Oekraïne, maarveel Russen halen hun schouders erover op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden