Zijn er dan geen vaste waarden meer?

Frank de Boer moet een paar maal per wedstrijd de bal drijven terwijl hij schokschouderende bewegingen met zijn beide armen maakt. Broer Ronald moet ten minste eenmaal die passeerbeweging maken waarbij hij met zijn schouder een beweging maakt alsof hij, de armen vol boodschappen, de draaideur van de Bijenkorf openduwt.

Er ging dan ook een opgewekt geloei door de huiskamer toen Seedorf zich zaterdagavond achter de bal opstelde. Zo kennen wij elkaar. 'Een vrije trap? Clarence melden!', riepen wij. Het begon eigenlijk al eerder, toen Seedorf zich aan de zijlijn gereed maakte en van Van Gaal wat schriftelijke instructies in ontvangst nam. 'Wedstrijd vastgelopen? Seedorf bellen!', klonk het meteen.

Het is een eeuwenoude dramatische truc. Grappen zijn leuk omdat er iets origineels wordt gepresenteerd, een woordspeling of een omdraaiing van een situatie die door onverwachtheid mensen aan het lachen maakt. Er is op die regel één uitzondering en die komt hierop neer dat in sommige gevallen juist de schablone komisch is.

'Over vijftig jaar is de wereldbevolking verdubbeld', zei Wim Kan. 'Ik moet er niet aan denken. Twéé De Gaulle's!' De naam De Gaulle vervult daar geen wezenlijke rol in maar het is leuk omdat de eigenlijke grap nog net een zetje mee krijgt. Zo vervult al jaren Clarence Seedorf met glans de rol van miesmacher, Kop van Jut, pispaal. Als er iets misgaat heeft hij het gedaan zoals je al in de comedia dell'arte vaste rollen had.

Er is een clown, er is een maagd, er is een oude brombeer en het publiek verkneukelt zich om de vaste patronen die zich zullen gaan ontrollen. Poppenkast heeft een vergelijkbaar stramien, met Jan Klaassen, Katrijn en kinderen die wachten op het moment dat ze 'Achter je!' kunnen gaan roepen.

Het doelpunt dat Seedorf uit die vrije trap maakte kon nog als een ongelukje worden beschouwd. De beste acteur is wel eens displaced. Maar na dat tweede Seedorf-doelpunt trad ronduit een gevoel van ontreddering in. Zijn er dan geen vaste waarden meer? De stemming was ernaar om de televisie uit te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden