Taal

Zijn Engelse (leen)woorden beter geschikt om emoties te uiten?

Beeld anp

Overwhelmed, flabbergasted’ - dat waren de eerste woorden die de Nederlandse schrijver Murat Isik uitsprak nadat hij de Libris-prijs had gewonnen. 

Het is natuurlijk toe te juichen dat schrijvers een aardig mondje over de grens spreken, maar het is eigenlijk ook treurig dat zelfs wie in onze taal van de pen wil leven eerder Engelse dan Nederlandse woorden paraat heeft wanneer hij z’n primaire emoties tot uitdrukking brengt.

Drukt flabbergasted werkelijk beter je verbazing uit dan verbijsterd, verbluft, verbouwereerd, stomverbaasd of met stomheid geslagen? Is overwhelmed echt een adequater woord dan overweldigd, verrukt, ondersteboven of - etymologisch gezien de meest letterlijke ‘vertaling’ - overdonderd?

Nu zult u zeggen: flabbergasted is als Engels leenwoord allang ingeburgerd in het Nederlands van de culturele pioniers en overwhelmed zal in de nabije toekomst ook wel in de Dikke Van Dale komen. Dat klopt. Woordenboeken registreren wat mensen zeggen en schrijven. Als grote aantallen anglofiele taalgebruikers maar vaak genoeg Engelse woorden door hun Nederlandse conversatie strooien, is het de plicht van de lexicograaf om te beschrijven wat die leenwoorden in onze taal betekenen en - als het even kan - in welke context (en door wie) ze worden gebruikt en welke synoniemen er zijn.

Dat woorden of uitdrukkingen in het woordenboek staan, houdt echter geen verplichting in ze te gebruiken. Er zijn meestal meer dan voldoende alternatieven die al langer courant zijn en die waarschijnlijk in brede lagen van de bevolking beter begrepen worden.

In onze taalrubriek worden grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Reageren? Laat een reactie achter in het reactiepaneel hieronder of stuur een mail naar tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden