Vak TBadr Hari

Zijn de Spelen bedoeld voor sporters als Hari?

Badri Hari.  Beeld ANP
Badri Hari.Beeld ANP

De boksbond polste kickbokser Badr Hari voor de Olympische Spelen, en daarmee bleek dat sportkoepel NOC-NSF bij de samenstelling van het team voor ‘Tokio’ in verlegenheid kan worden gebracht.

Het was prikkelend nieuws. Misschien, héél misschien, zou Badr Hari namens Nederland naar de Olympische Spelen gaan komende zomer. De boksbond had bij zijn trainer gepolst of de kickbokser er interesse in had in Tokio voor TeamNL te boksen. Hari zou ‘niet onwelwillend’ hebben gereageerd. Het bericht zorgde her en der voor enige opwinding. Hari is hot. Niet voor niets keken er op 21 december 3,5 miljoen mensen naar zijn (snel verloren) gevecht met Rico Verhoeven.

De man fascineert veel mensen, blijkbaar, en daarbij is het land in twee kampen verdeeld: je bent vóór hem of je bent tegen hem. Dat ondervond ook Boris van der Vorst. Via de mail en sociale media werd de voorzitter van de boksbond afgelopen week bedolven onder de reacties op zijn toenaderingspoging tot Hari. Van der Vorst werd bejubeld, maar ook uitgescholden. Van der Vorst haastte zich om te zeggen dat hij slechts wat ‘oriënterende gesprekken’ had gevoerd met thai- en kickboksers over mogelijke olympische ambities in de boksring. Zo had hij ook trainer Sjeb Weber van kickbokser Nicky Holzken gepolst. De kans van slagen was vrij gering.

Glory heeft niets met olympische idealen

Hari staat onder contract bij de commerciële vechtsportorganisatie Glory en wie betaalt bepaalt in dat wereldje. Glory heeft niets met de olympische idealen. Bovendien is de Marokkaanse Nederlander nog altijd geblesseerd, terwijl kwalificatie voor Tokio niet eenvoudig is. De plaatsingstoernooien zijn in maart in Londen en in mei in Parijs. Vanuit het Nederlandse bokswereldje werd al meesmuilend op de mogelijke overstap van Hari gereageerd: dagen achtereen tien ronden boksen is even iets anders dan één groot gevecht in een jaar. En met zijn drieste trappen en schoppen zou Hari op het olympisch canvas sowieso kansloos zijn tegen de technisch begaafde specialisten.

Het gedoe rond Hari laat wel zien dat sportkoepel NOC-NSF bij de samenstelling van het team voor Tokio in verlegenheid kan worden gebracht. Terughoudend was dan ook de reactie vanuit Papendal: kwalificatie is een zaak van de bonden en een strafblad is in principe geen belemmering. Hari werd eerder veroordeeld voor mishandeling. Over de vraag of een type-Hari ook gewenst is, liet NOC-NSF zich niet uit. Twee jaar terug werd Hari nog geschorst vanwege een verboden middel in zijn urine. Zou de vechtsporter, afkomstig uit een heel andere sportcultuur, geen risico vormen voor het imago van de olympische ploeg? Op dat imago wil NOC-NSF altijd heel zuinig zijn. De rel rond de nachtbrakende Yuri van Gelder in Rio zal technisch directeur Maurits Hendriks nog wel eens nachtmerries bezorgen.

Charme van de Spelen

Een nog belangrijkere vraag: zijn de Spelen wel bedoeld voor sporters als Hari? Is de charme van het evenement niet dat verder vrij anonieme boksers als Lacruz, Van der Pas en Müllenberg op de Spelen een moment van glorie kunnen beleven? Zij hopen zich te kwalificeren voor Tokio, na jaren arbeid. Zijn de Spelen er niet voor sporters als Nouchka Fontijn, op de Spelen een serieuze medaillekandidaat? Hari zou massale aandacht opeisen, ten koste van andere (amateur)sporters, een boogschutter bijvoorbeeld die op dezelfde dag zijn vijftien minuten van faam beleeft, of een kanoër die zijn droom najaagt, kortom, dat legertje toppers uit kleine sporten die eindelijk ook eens de schijnwerpers (willen) halen.

Wellicht kan de boksbond zich dan richten op goed beleid voor de langere termijn, in plaats van ad hoc proberen toppers uit andere disciplines te verleiden. Het zogenaamde business-boksen is populair en in de sportschool wordt momenteel meer dan ooit bokstraining gegeven, vooral ook aan vrouwen en meisjes. Voor een bond met een visie is dat een potentiële goudmijn.

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Naïm Derbali, John Graat en Kick Hommes het sportnieuws uit de losse pols. Tips? Mail sport@trouw.nl. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden