Zijn de koersverliezen op de beurzen een voorbode van slecht nieuws?

Een zakenman loopt langs een bord met de Nikkei, die later zelfs met 822.45 punten, of 3,7 procent daalde op 25 oktober. Beeld EPA
Een zakenman loopt langs een bord met de Nikkei, die later zelfs met 822.45 punten, of 3,7 procent daalde op 25 oktober.Beeld EPA

Aandelenbeurzen wereldwijd zagen in een paar weken tijd de winst van een heel jaar verdampen. Vooral in de VS en in Azië waren de verliezen in de nacht van woensdag op donderdag fors, terwijl in Europa de koersen donderdagochtend weer licht stabiliseerden. Drie vragen over de dalende koersen.

Waar komt de verkoopgolf van aandelen ineens vandaan?

Een precieze verklaring is lastig te geven. Commentatoren wijzen op een cocktail van slecht nieuws, variërend van de aanhoudende retoriek over de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, tot de ruzie tussen Italië en de Europese Commissie over de begroting van dat land.

Tegelijkertijd komen veel bedrijven met hun cijfers over de prestaties in het derde kwartaal van dit jaar. Die zijn doorgaans best goed, maar vaak net iets minder dan vooraf werd verwacht. Bovendien waarschuwen veel bedrijven voor de vooruitzichten voor de komende maanden. Waren de verwachtingen eerder nog positief, nu rekenen meer bedrijven op tegenvallers. Beleggers prijzen die nieuwe verwachtingen in, met lagere prijzen voor de aandelen als gevolg.

Dat leidt tot scherpe koersdalingen, nu de verwachtingen flink worden bijgesteld. Woensdagavond sloten de beurzen in de Verenigde Staten met forse verliezen. De toonaangevende Dow Jones-index verloor 2,4 procent, de bredere S&P 500 ruim 3 procent en technologiebeurs Nasdaq ging met liefst 4,4 procent onderuit. In Azië ging het niet veel beter: de Japanse Nikkei-index verloor donderdagochtend vroeg 3,7 procent, de Amsterdamse AEX-index herstelde donderdag licht, maar staat nog altijd rond de laagste stand van het jaar.

Hoe kan het dat beurzen zoveel verliezen terwijl het economisch toch juist zo goed gaat?

De groeicijfers van de meeste economieën in de wereld liggen nog altijd op een stabiel, hoog niveau. Maar de beurs is geen directe weerspiegeling van de stand van de economie. De groeicijfers komen altijd pas achteraf, terwijl beleggers juist vooruit proberen te kijken. Hoewel de voorspellende waarde van de beursindices beperkt is, geldt doorgaans wel dat de beurzen vooruitlopen op de stand van de economie.

Na een lange periode van groei lijken beleggers nu een omslag in te prijzen. Dat is goed te zien aan de hand van aandelen die een voorspellende waarde wordt toegedicht voor de toekomstige groei. Chipmakers bijvoorbeeld meldden de afgelopen weken dat zij de vraag naar hun producten zien teruglopen. Grote elektronicaproducenten bestellen minder bij hen, waardoor beleggers weer concluderen dat zij rekenen op een lagere vraag naar hun producten.

Een ander voorbeeld van aandelen die vooruitlopen op de economische ontwikkeling zijn uitzendbedrijven. Zij merken het als eerste als bedrijven minder tijdelijk personeel inhuren. Grote spelers als Adecco en Randstad kwamen recent met tegenvallende cijfers en vooruitzichten. Het aandeel Randstad staat, na de koersvallen van de recente weken, bijna 20 procent lager dan aan het begin van dit jaar. Dat is fors meer dan de AEX-index als geheel, die zo’n 6 procent lager noteert.

Wat merken we van die lagere koersen?

Op korte termijn weinig. De meeste indices zijn hun jaarwinst kwijt, of staan daar alweer een stukje onder. Maar daarmee is nog niet gezegd dat de economische groei ook meteen inzakt.

Voor pensioenfondsen komen de dalingen wel erg ongelegen. De afgelopen tijd stegen hun dekkingsgraden, ondanks de nog altijd zeer lage rente. Nu de koersen van aandelen dalen, zal ook de dekkingsgraad weer slechter worden. Dat kan ertoe leiden dat pensioenfondsen opnieuw de uitkeringen niet kunnen verhogen om te compenseren voor prijsstijgingen. Voor een aantal fondsen kan zelfs de vraag of ze pensioenen moeten korten weer actueel worden.

Lees ook:

De piek op de beurs zegt niet alles over de groeiende economie

Een mijlpaaltje gisteren op de Amsterdamse beurs. De belangrijkste graadmeter van de gang van zaken aldaar, de AEX-index, eindigde met ruim 563 punten net iets hoger dan in de zomer van 2007, een jaar voor de crisis. Wat zegt dat?

Het herstel van de pensioenfondsen biedt nog weinig hoop

De grote pensioenfondsen herstellen zich matig en 65-plussers zullen dus nauwelijks iets merken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden