Zijn campagne was links, het beleid niet

Populariteit Franse president Hollande gekelderd na debacle met 'supertaks' en lastenverlichting bedrijven

Geen enkele Franse president daalt zo snel in de peilingen als François Hollande. De net afgeschoten 'supertaks' is voor zijn kiezers een nieuw bewijs voor de onmacht van de politiek.

Natuurlijk, de regering zal er alles aan doen, maar het zal niet eenvoudig zijn een nieuwe versie van de omstreden rijkenbelasting te presenteren. Eentje die genade kan vinden in de ogen van de sages (de wijzen) zoals de leden van het Constitutionele Raad worden genoemd.

Dit gezelschap, met onder anderen Hollande's voorgangers Giscard d'Estaing en Sarkozy, haalde afgelopen weekeinde een streep door de 'solidariteitsheffing' die inkomens vanaf een miljoen met 75 procent belast. De maatregel richt zich op personen, terwijl anders het gezinsinkomen het uitgangspunt is. Daarom treft de taks niet een huishouden waarvan beide leden bijvoorbeeld 900.000 euro verdienen, maar wel een kostwinner die 1,3 miljoen verdient.

Behalve oneerlijk is de belasting ook excessief, meent de raad. Die term belooft weinig goeds voor Hollande omdat volgens de grondwet een belasting niet mag neerkomen op confiscatie.

Voor het terugdringen van de tekorten is het geen ramp, de opbrengst van de supertaks is gering. Het gaat om 1500 personen en er zou 500 miljoen euro mee gemoeid zijn. Maar het politieke belang van de maatregel is groot.

Probleem voor de president is dat hij een uitgesproken linkse verkiezingscampagne voerde, met veel retoriek tegen rijken en de financiële wereld, maar dat zijn beleid inmiddels een andere richting uitgaat. De lastenverlichting voor het bedrijfsleven en bezuinigingen die hij onlangs aankondigde, zijn onverteerbaar voor een groot deel van zijn traditioneel-linkse achterban. Het loslaten van de '75 procent' zal Hollande worden aangewreven als een nieuwe knieval voor het kapitalisme.

En er zijn meer tegenvallers. Bij elk sociaal plan klinkt de belofte in te grijpen of op zijn minst de schade te bepreken, vrijwel altijd zonder resultaat.

Op de prijs van gas en benzine blijkt de regering geen invloed te hebben. De groene minister voor huisvesting Cécile Duflot probeert tevergeefs woningen voor daklozen te vorderen en de man die gaat over bezuinigingen, budgetminister Jérôme Cahuzac, ligt zwaar onder vuur. Cahuzac, een voormalig plastisch chirurg die tegen belastingontduiking strijd, zou zelf een bankrekening hebben gehad in Zwitserland.

De confrontatie met de werkelijkheid en een sociaal-liberale koerswijziging die niet zo mag heten, vormen de achtergrond van de vrije val in de peilingen van Hollande en zijn premier Jean-Marc Ayrault. Het aantal kiezers dat vindt dat Hollande het goed doet, is tot onder de 40 procent gedaald.

Een meting geeft zelfs aan dat een meerderheid denkt dat Sarkozy het beter had gedaan. Die plotselinge waardering voor de man die vóór Hollande al bij menigeen teleurstelde en alle laagterecords brak, wijst op groeiende scepsis over politiek in het algemeen. Het gevoel dat het niet uitmaakt wie het Elysée in Parijs bewoont, is vooral sterk bij de kiezers met het minimumloon die veel op Hollande stemden. Aanvankelijk had 64 procent van hen vertrouwen in Hollande, nu is dat nog maar 38 procent.

2013 ziet er somber uit. De werkloosheid en het tekort op de handelsbalans zullen stijgen en buiten de regering denkt niemand dat de norm van 3 procent voor het begrotingstekort wordt gehaald.

Premier Ayrault zei gisteren na de eerste ministerraad van het jaar dat zijn ploeg 'alles en iedereen zal mobiliseren' voor de strijd tegen de werkloosheid. En dat hij de zaken beter gaat uitleggen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden