HET CONSULT

Zijn apps tegen huidkanker betrouwbaar?

Een man laat zich onderzoeken op huidkanker. Beeld ANP

Een moedervlek die een beetje begint te irriteren of er iets anders uitziet dan de rest, moet je daarvoor nu naar de huisarts? Eigenlijk wel, maar veel mensen zullen twijfelen en het nog even willen aanzien. 

Om de twijfelende mens te helpen geeft zorgverzekeraar CZ haar klanten toegang tot een app die controleert op huidkanker. Hoe betrouwbaar zijn dat soort apps eigenlijk?

“We horen regelmatig van huisartsen dat ze het lastig vinden om een verdacht huidplekje goed te beoordelen”, laat woordvoerder van CZ Arjen Zwaan weten. “Doordat de app en het algoritme gebruik maken van miljoenen foto’s, kan een huidplekje zeer nauwkeurig beoordeeld worden. Het is ondoenlijk dat een huisarts in zijn werkzame leven hetzelfde aantal verdachte huidplekjes ziet. Wanneer een huidplekje als hoog risico wordt beoordeeld, kijkt een dermatoloog van SkinVision (de fabrikant van de app, red) overigens ook nog een keer naar de foto. Het advies van die dermatoloog maakt onderdeel uit van de dienstverlening.”

Onbetrouwbaar

Dermatoloog van het Leids Universitair Medisch Centrum Nicole Kukutsch is heel wat minder positief over de apps. Zij deed in 2017 onderzoek naar allerlei apps voor huidkanker. Haar conclusie: de geautomatiseerde analyse van de apps is onbetrouwbaar in het stellen van een diagnose. Stelde de app vast dat er een hoog risico was, dan bleek dat in 84 procent om onschuldige plekjes te gaan.

Sinds het onderzoek heeft Kukutsch nog geen nieuwe baanbrekende apps in de webshops gezien. Maar ontwikkelingen zijn er wel. “Wetenschappelijk wordt al langer gekeken naar applicaties die met kunstmatige intelligentie in staat moet kunnen zijn om in de toekomst een plekje als goedaardig of kwaadaardig te kunnen beoordelen. Ja, ik druk me voorzichtig uit, want het is er nog niet. Ook in ziekenhuizen werken we met kunstmatige intelligentie, maar dit staat echt nog in de kinderschoenen.”

Meer gegevens

De apps werken met foto’s. Dat is volgens Kukutsch te beperkt. “Je hebt meer gegevens nodig. Dat kan je deels ondervangen met aanvullende vragen in de app, maar dan nog. Twee moedervlekken kunnen er precies hetzelfde uitzien, maar bij de ene patiënt iets heel anders betekenen dan bij de ander. Dat heeft te maken met het patroon op de huid. Ziet de plek er anders uit dan andere moedervlekken of valt die helemaal uit de toon, dan kan dat wijzen op een melanoom. Maar als datzelfde plekje wel binnen het patroon op de huid valt, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Ook heb je te maken met lookalikes: een zeer snel en agressief groeiend type melanoom, het nodulaire melanoom, lijkt vaak op en onschuldig bloedvaatje of een huidkleurig wratje. Deze kwaadaardige plekken kunnen beter beoordeeld worden door gebruik te maken van een soort handloep, de dermatoscoop.” Volgens Kukutsch zijn de apps weliswaar ongeschikt voor diagnoses, toch kunnen ze nut hebben. Door foto’s te maken met zo’n app kunnen mensen bijhouden hoe een vlek zich ontwikkelt.

Wel betrouwbaar

Arjen Zwaan van CZ weet dat er vanuit de dermatologen kritiek is op de apps. “Aan de andere kant zijn er ook onderzoeken waaruit blijkt dat de app wel degelijk betrouwbaar is”, zegt hij. De app heeft volgens hem niet als doel om de huisarts te vervangen, maar het kan hen wel helpen bij de beoordeling. “Daardoor kan ook voorkomen worden dat de wachtkamer van de dermatoloog vol zit met mensen die zich onnodig zorgen maken.” 

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook:

Huidkanker: een op de drie weet niet wat een melanoom is

Huidkanker kan behandeld worden, maar dan moet je er wel snel bij zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden