Zijn Afrikaanse jongeren geholpen met het potje van Ploumen?

School in de Centraal Afrikaanse Republiek. In zeventien jaar tijd heeft de Nederlandse stichting Young Africa 25.000 kansarme jongeren uit zuidelijk Afrika opgeleid tot onder meer monteur, naaister en horecamedewerker. Beeld Flickr: hdptcar/Pierre Holtz
School in de Centraal Afrikaanse Republiek. In zeventien jaar tijd heeft de Nederlandse stichting Young Africa 25.000 kansarme jongeren uit zuidelijk Afrika opgeleid tot onder meer monteur, naaister en horecamedewerker.Beeld Flickr: hdptcar/Pierre Holtz

In de wereld van de ontwikkelingshulp gingen de duimen gisteren omhoog. Heel goed dat Nederland samen met Duitsland en Frankrijk 500 miljoen euro aan EU-geld opzij wil zetten voor het opleiden van Afrikaanse jongeren en begeleiden van jonge ondernemers. Maar komt dat geld - mede bedoeld om jongeren van een riskante boottocht op de Middellandse Zee te weerhouden - ook echt bij hen terecht?

Nicole Besselink

Die vraag stelt directeur Bart Romijn van Partos, de brancheorganisatie voor ontwikkelingshulporganisaties. Hij is 'heel blij' dat minister Lilianne Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) zich richt op 'de grondoorzaken en de gedachten afleidt van de fortificatie van Europa', maar wil wel meer details weten.

Samenwerking
Romijn wijst op het Dutch Good Growth Fund waar Nederlandse bedrijven en lokale ondernemers die in Afrika willen investeren, aanspraak op kunnen maken. Besluit de EU die half miljard euro in een vergelijkbare geldpot te stoppen, dan kunnen de effecten wel eens beperkt zijn, denkt Romijn.

"Ontwikkeling kan niet alleen maar komen via bedrijven die uit zijn op makkelijke winst. Dat moet ook in samenwerking met lokale organisaties zoals vakbonden en ngo's. Die vormen een tegenkracht voor regeringen. Het gaat erom dat jongeren in een stabiele omgeving wonen, waar ze de instituties kunnen vertrouwen. Nu is het vertrouwen in de regeringen extreem laag."

Een voorbeeld van zo'n lokale organisatie is Young Africa. In zeventien jaar tijd heeft deze Nederlandse stichting 25.000 kansarme jongeren uit zuidelijk Afrika opgeleid tot onder meer monteur, naaister en horecamedewerker, vertelt penningmeester Mathieu Beurskens. "23.000 van hen lopen stage, hebben werk of een eigen bedrijf. Ons doel is dat jongeren binnen een jaar of anderhalf hun eigen boterham kunnen verdienen."

Valkuil
Beurskens staat helemaal achter Ploumens initiatief, beperkte uitwerking of niet. "Iedere druppel is er een. Als je duizend mensen wilt helpen, moet je bij één beginnen. Als ik je zeg dat we per half jaar dertig automonteurs opleiden, is dat niks, maar zo hebben we vijftien opleidingen en die geven we al jaren lang. Je moet niet denken dat je iedereen kunt helpen. Dat is een valkuil."

Sceptischer is Stichting Vluchteling, die niet inziet hoe werk voor Afrikaanse jongeren het aantal bootmigranten op de Middellandse Zee zal verminderen. Veel mensen aan boord zijn crisisgebieden ontvlucht en niet geholpen met een zak geld voor een eigen zaak, meent een woordvoerder. Van de 220.194 migranten die Europa vorig jaar via zee bereikten, kwamen de grootste groepen uit Syrië (66.698) en Eritrea (34.323), blijkt uit EU-cijfers. "Een potje geld van Ploumen helpt niet tegen angst, als je leven gevaar loopt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden