Zijlstra: studiebijsluiter moet in 2014

Alle hogescholen en universiteiten moeten in 2014 een studiebijsluiter hebben voor aankomende studenten, anders gaat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) de instellingen dwingen zo'n document op te stellen. Dat zei de staatssecretaris vandaag in de Tweede Kamer.

Een studiebijsluiter is bedoeld om studenten bij hun studiekeuze te helpen om zo een duidelijk en zo objectief mogelijk beeld van de opleiding te krijgen. Het document moet duidelijk maken hoe tevreden studenten zijn over hun opleiding, hoe vaak ze werk vinden na de studie en hoeveel lesuren de opleiding geeft. Zijlstra hoopt dat de studiebijsluiter het makkelijker zal maken om studies met elkaar te vergelijken.

Tweede Kamerlid van de VVD, Anne-Wil Lucas, stelde tijdens het vragenuurtje dat 2014 nog wel erg ver weg is. Ze vindt dat hogescholen en universiteiten te vaak kiezen voor glossy folders met verkeerde of onvolledige informatie om studenten naar hun instelling te lokken. De studiebijsluiter is de enige manier om aankomende studenten eerlijk voor te lichten, stelt zij.

Zijlstra benadrukte dat veel scholen nu al goede informatie verstrekken. Hij wil de sector de kans geven om zelf aan de slag te gaan met de studiebijsluiter. 'Iedereen moet uiterlijk in 2014 meedoen. Zo niet, dan komen er regels voor', aldus Zijlstra.

De instellingen Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), Hanze Hogeschool Groningen, Windesheim en Saxion zijn de eerste die een bijsluiter hebben gemaakt. Zij presenteerden die zaterdag. Komend jaar zullen naar verwachting meer hogescholen en universiteiten volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden