Zijlstra nieuwe fractievoorzitter VVD Tweede Kamer

JURRE PLANTINGA

Halbe Zijlstra is gisteren verkozen tot de nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. De Fries (43) kwam in 2006 in de Kamer.

Als staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap in het eerste kabinet-Rutte verdedigde hij de forse bezuinigingen op cultuur, en de boete voor langstudeerders. Vooral de cultuursector roerde zich, in grote steden werd gedemonstreerd. Zijlstra gaf niet toe, en kreeg soms gelijk: enkele culturele instellingen bleek zich goed op eigen kracht te redden. Veel meer instellingen verdwenen.

De strijd tussen Zijlstra en de cultuursector leverde ludieke momenten op. Bijvoorbeeld deze zomer bij het popfestival Lowlands. De directeur van dat festival had Zijlstra een jaar eerder tot persona non grata verklaard, maar bond in toen de VVD de staatssecretaris bij wijze van knipoog naar een verkiezingsdebat stuurde.

In het hol van de leeuw redde Zijlstra zich knap. Zijn verhaal werd gewaardeerd. Zijn poging om festivalgangers voor zich te winnen door enthousiast over zijn favoriete concerten te vertellen, oogstte sympathie en applaus. Nu wacht hem een zwaardere taak: het regeerakkoord verdedigen dat maatregelen bevat waar zijn liberale achterban niet over te spreken is, zoals de inkomensafhankelijke zorgpremie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden