Zijlstra: Maak je studie af, en snel

null Beeld ANP
Beeld ANP

Studenten moeten minder vaak stoppen met hun studie, sneller hun diploma halen en meer college krijgen van betere docenten. Daarover wil staatssecretaris Zijlstra harde afspraken maken met de afzonderlijke universiteiten. Wie de gestelde doelen haalt, krijgt extra geld; wie dat niet doet, niet. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken in handen van Trouw.

Ricus Dullaert

De staatssecretaris presenteert zijn definitieve plannen eind juni aan de ministerraad. De universiteiten zijn het in grote lijnen al eens met de voorstellen.

In 2008 maakten universiteiten en kabinet ook al afspraken over beter onderwijs aan bachelorstudenten. Toen had dat nog geen financiële gevolgen, maar vanaf 2016 wel, is het idee. Het bedrag dat dan beschikbaar is voor beter onderwijs (200 miljoen) wordt gedeeltelijk verdeeld volgens de prestatie-afspraken die Zijlstra met de universiteiten maakt. In ruil voor de strengere afspraken krijgen de universiteiten meer ruimte om studenten vooraf te selecteren en om meer collegegeld te vragen voor bijzonder goede opleidingen.

Een tweede speerpunt van het kabinet is het 'verbreden' van universitaire bachelors. Studenten moeten een brede basis krijgen en zich aan het eind van de bachelor en in hun master gaan specialiseren, denkt de staatssecretaris.

Bijkomend voordeel is dat er zo minder opleidingen nodig zijn, waardoor de studiekeuze makkelijker wordt. Verkeerde studiekeuze is een van de voornaamste redenen dat studenten stoppen met hun studie. Universiteiten krijgen drie jaar de tijd om zulke brede bachelors te creëren. Ook het aantal masteropleidingen moet omlaag. Daarom moeten de universiteiten meer gezamenlijke, landelijke masters aanbieden.

Ten slotte ontkomen ook de universiteiten niet aan strengere controle door de onderwijsinspectie. Zijlstra kondigde al verregaande maatregelen aan voor het hbo na de perikelen rond Hogeschool Inholland. De universiteiten hielden zich muisstil in de discussie rondom de kwaliteit van het hbo en leken de dans te ontspringen. Maar de inspectie gaat nu ook op universiteiten onderzoek doen naar de kwaliteit van het onderwijs, als daar aanleiding voor is.

De maatregelen moeten de studiecultuur veranderen. Het moet normaal worden om je studie af te ronden in de tijd die ervoor staat, vindt Zijlstra. Behalve de afspraken met de universiteiten komen er daarom proeven met een jaarklassensysteem, net als op de basis- en middelbare school. Inclusief het compenseren van onvoldoendes met voldoendes. En wellicht ook zittenblijvers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden