'Zijlstra interpreteerde Poetin verkeerd'

Halbe Zijlstra, minister van buitenlandse zaken, heeft volgens voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer de woorden van Poetin over 'Groot-Rusland' verkeerd geïnterpreteerd. Beeld ANP

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft de uitspraken van Vladimir Poetin over een Groot-Rusland ,,verkeerd geïnterpreteerd''. Dat zegt voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer tegen de Volkskrant.

Van der Veer bevestigt daarmee dat hij de bron is op wiens verhaal Zijlstra zijn gewraakte uitspraken over Vladimir Poetin baseerde. De Shell-topman die in 2006 wél aanwezig was bij de ontmoeting met Poetin, zegt dat diens woorden 'historisch' bedoeld waren, en niet een blijk waren van militaire ambities. Van der Veer heeft Zijlstra in 2014 verteld over de speech van Poetin.

Nieuwe tegenslag 

De uitleg die Van der Veer aan zijn eigen woorden geeft is een nieuwe tegenslag voor Zijlstra. De minister verweerde zich maandag immers door te zeggen dat hij weliswaar had gelogen over zijn eigen rol, maar dat de inhoud van zijn waarschuwing over Rusland wel klopte.

Zijlstra betuigde eerder maandag spijt over de leugen die hij had verteld over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. ,,Het was dom, onverstandig en het spijt me dat ik het op deze manier heb aangepakt'', zei hij. Zijlstra zei dat hij had gelogen om zijn bron te beschermen. Die bron is Jeroen van der Veer, zo bevestigde deze tegenover de Volkskrant.

De minister moet zich dinsdag verantwoorden tijdens een debat in de Tweede Kamer. 

Zijlstra vertelde in 2016 op een VVD-congres wat Poetin volgens hem in zijn bijzijn had gezegd in zijn zomerhuis. 'Ik kon heel goed horen wat hij verstond onder Groot-Rusland', zei Zijlstra in 2016. 'Want Groot-Rusland is waar hij naar terugwil. En zijn antwoord was: Dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have.'

Tekst loopt door onder foto 

In 2006 vond een ontmoeting plaats tussen toenmalig Shell-topman Jeroen van der Veer en de Russische president Poetin. Beeld REUTERS

Volgens de Volkskrant heeft Jeroen van der Veer per email laten weten dat de opmerking 'historisch bedoeld' was. 'Historisch gezien is Groot-Rusland groter dan huidig Rusland', schrijft Van der Veer in de mail. Hij vindt de interpretatie van Zijlstra 'dat huidig Rusland graag meer of veel invloed wil in wat Groot-Rusland was, logisch'

Maar, stelt Van der Veer in zijn mail, die 'interpretatie in agressieve zin'is' niet aan mij noch aan mijn woordgebruik.' Van der Veer zegt zich ook niet te herkennen in het citaat over Kazachstan. 

Groot-Rusland

Trouw-correspondent Geert Groot Koerkamp zegt dat Poetin zich publiekelijk, in tegenstelling tot sommige van zijn aanhangers, nooit heeft bezondigd aan geopolitieke dromen van een ‘Groot-Rusland’. Poetin laat er geen misverstand over bestaan dat Rusland een grootmacht is en zal blijven. Maar de woorden ‘Groot Rusland’, Velikaja Rossia’, die in Moskou vaak zijn te horen, verwijzen in de eerste plaats naar die zo gekoesterde status, waarbij ‘velikaja’ niet alleen staat voor ‘groot’, maar ook ‘groots’. 

De leugen van de VVD’er komt op een uiterst pijnlijk moment aan het licht. Morgen moet Zijlstra zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Moskou bezoeken, zo is de bedoeling. Of dat er ook van komt, hangt af van het debat in de Tweede Kamer vandaag. De oppositie vraagt zich af of Zijlstra nog wel kan functioneren op het internationale podium nu zijn geloofwaardigheid is aangetast. Juist Rusland, dat Nederland eerder beschuldigde van het verspreiden van desinformatie over het neerhalen van de MH17 in Oekraïne, zal gebruikmaken van deze misstap. Volgens het kabinet zijn het juist de Russen die foutieve informatie verspreiden, en Zijlstra is de minister die hen daarop moet aanspreken. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden