Zijlstra: Als Europa de grenzen niet sluit, doet Nederland het zelf wel

null Beeld anp
Beeld anp

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is geen man van nuances. "Óf Europa sluit de grenzen, of wij doen dat", zegt hij. Hij heeft een voorkeur voor het eerste, maar er moet wel vaart achter. "Het komende jaar wordt het jaar van de waarheid. De nieuwe Europese Commissie zal moeten handelen." Doen ze dat niet, dan is - verwacht Zijlstra - het Europese project verleden tijd.

Gisteren gaf Zijlstra in het Haagse perscentrum Nieuwspoort zijn visie op het komende parlementaire jaar. Dat zal, zo bleek uit zijn verhaal, voor een groot deel worden beheerst door onze relatie met het buitenland. We moeten niet alleen zorgen voor waterdichte grenzen, maar zijn ook 'op voet van oorlog' met de radicale islam.

Ook SGP-leider Kees van der Staaij verwacht dat het komende parlementaire jaar in het teken zal staan van de 'buitenlandisering van het binnenlands beleid'. Dat komt doordat alle wereldproblemen opeens dichterbij zijn dan we eerder dachten. We hebben IS-aanhangers in de Haagse Schilderswijk en een dringend te onderzoeken vliegtuigwrak temidden van een oorlog in Oekraïne.

De wereld heeft ons ingehaald
Dit jaar, zo voorspelt Van der Staaij, zal niemand meer zeggen dat het huidige kabinet 'uitgeregeerd' is. Dat woord viel nog wel eens vóór de zomer, maar dat lijkt inmiddels eeuwen geleden. De wereld heeft ons ingehaald. Nu de wereld zó instabiel is, moeten we - zegt Zijlstra - vrezen voor een enorme vluchtelingenstroom richting Noord-Europa.

In dat licht is het hem een doorn in het oog dat zuidelijke landen - Spanje, Italië - op dit moment weinig lijken te doen om vluchtelingen te weren. 'De zachte onderbuik van Europa' noemt hij ze. "Als een vluchteling in Spanje zegt dat hij naar Noorwegen wil, dan wordt hem geen strobreed in de weg gelegd. Alleen als hij zegt 'ik ga mijn tante bezoeken in Spanje', wordt hij er uitgegooid."

Zelf handelen
Dat moet, dreigt de VVD-voorman, op korte termijn veranderen. "Als het niet meer over aantallen van tienduizenden maar over honderdduizenden gaat, dan heeft dat een ontwrichtende werking op onze samenleving. In dat geval zal Nederland zelf moeten handelen."

Maar dan is het einde van Europa in zicht. "Niet alleen in Nederland zal dan de behoefte ontstaan om de grenzen te sluiten, ook in Denemarken en Duitsland. Dan gaat het hele Europese idee eraan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden