Zij zijn veilig, hun oudste nog niet

Veel meerderjarige kinderen komen niet voor gezinshereniging in aanmerking. 'Nederland, wees ruimhartiger.'

Tientallen Syrische vluchtelingen die in Nederland asiel hebben gekregen, kunnen niet met al hun gezinsleden worden herenigd. Kinderen die meerderjarig zijn, komen niet voor gezinshereniging in aanmerking en moeten in Syrië of een van de omringende landen achterblijven. Vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwt dat zij daar groot gevaar lopen en vindt dat de Nederlandse regering ruimhartiger moet zijn.

"Formeel klopt de Nederlandse benadering wellicht, daar wordt nu over geprocedeerd, maar vanuit humanitair oogpunt moet het anders", zegt René Bruin van UNHCR Nederland. Wie naar Nederland is gevlucht en hier een verblijfsvergunning krijgt, kan z'n gezinsleden over laten komen. De echtgenoot of ongehuwde partner, het minderjarige kind en het meerderjarige kind dat afhankelijk is van de ouders, komen voor gezinshereniging in aanmerking.

"De vraag is wat onder afhankelijkheid moet worden verstaan. In ieder geval horen wij verhalen van meerderjarige kinderen voor wie het leven heel erg gevaarlijk en ingewikkeld is geworden doordat ze alleen moeten achterblijven", zegt Bruin. Hij wijst op jonge vrouwen die het in Syrië of in een van de buurlanden in hun eentje moeten zien te rooien. In rapporten van zowel de UNHCR als de International Rescue Committee wordt de kwetsbare positie van jonge vrouwen in die landen geschetst. Zij lopen, zeggen die rapporten, een groot risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld. Jongens en jonge mannen lopen gevaar ingelijfd te worden in extremistische groepen.

"Het stuitende is dat Nederland die omstandigheden niet betrekt bij de beoordeling van de aanvraag voor gezinshereniging", zegt advocaat Jaap de Ruijter de Wilt. Hij staat gezinnen bij van wie de meerderjarige dochter is achtergebleven. "Een van die jonge vrouwen leeft nog in de Syrische stad Idlib. Het is er levensgevaarlijk. Als het haar zou lukken het land te ontvluchten, Nederland zou bereiken en hier asiel aanvraagt, zou ze zo een verblijfsvergunning krijgen. Zó erg is het daar. Dat blijft nu buiten beeld."

Bruin wijst erop dat de strenge toepassing van de regels de integratie van gezinsleden die wél naar Nederland mochten komen, niet bevordert. "Mensen die gevlucht zijn voelen zich schuldig: zij zijn veilig, hun kind niet. Het lukt ze niet om écht een nieuw leven te beginnen."

"Maar als de regels op zo'n manier worden opgerekt, waar eindigt het dan?" reageert woordvoerster Yvonne Wiggers van het ministerie van veiligheid en justitie. "Het uitgangspunt is: wie meerderjarig is, is in staat om voor zichzelf te zorgen. Als blijkt dat er sprake is van afhankelijkheid van ouders, komen ook meerderjarige kinderen in aanmerking. Anders niet. Er kan rekening worden gehouden met risico's die jonge vrouwen lopen. Maar: mensen kiezen er zelf voor niet met hun hele gezin te vluchten. Dan kun je niet het ontvangende land helemaal verantwoordelijk maken voor de opvang van alle familieleden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden