Zij zijn er vanavond niet

"We zien elkaar op het Boekenbal, hè?" Dat is dezer dagen de meest voorkomende uitspraak onder schrijvers, redacteuren, uitgevers en al die anderen die tot de boekenwereld gerekend mogen worden. Gerekend willen worden. Want dan mag je naar het Boekenbal, misschien wel het meest exclusieve BN'er-feestje van het jaar. Wie niet in de Amsterdamse Stadsschouwburg is vanavond, die hoort er niet bij. Zeggen ze.

Toch gaan drie van onze bekendste en succesvolste schrijvers iets anders doen vanavond. Herman Koch, tegenwoordig ook in de VS veelverkoper, vraagt ieder jaar via zijn uitgever enthousiast kaartjes aan voor het bal: "Maar naarmate de datum nadert, krijg ik de laatste jaren steeds minder zin. Ik denk dat voor mij het verzadigingspunt is bereikt. Vroeger was je bang om iets te missen, vandaag de dag ben je ergens anders omdat je zeker weet dat je niets mist."

Arnon Grunberg staat sowieso niet bekend als een schrijver die zich graag onder collega's ophoudt. Maar één keer ontkwam hij er niet aan. "Dat was in 1998, het jaar dat ik het boekenweekgeschenk schreef. Sindsdien ben ik niet meer naar het boekenbal geweest en dat wil ik graag zo houden."

Renate Dorrestein zal zich best mooi aankleden vanavond, maar een baljurk zal het vermoedelijk niet worden. Ze heeft al een afspraak: "Ik was al een hele tijd terug door de Culturele Kring Roden geboekt om op 15 maart aldaar op te treden in 'Het Wapen van Drenthe'. Ik nam de uitnodiging met plezier aan. Pas maanden later bleek dat ook het Boekenbal op die avond zou plaatsvinden." Geen enkel probleem vond Dorrestein dat: "Je moet niet terugkomen op eerder gemaakte afspraken. Ik ga gewoon naar Roden om daar een menssoort toe te spreken die steeds zeldzamer wordt: de serieuze lezer. Zonder lezers hebben schrijvers geen bestaansrecht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden