Zij willen direct opgehaald worden uit 't Trommelparadijs

'Buitenstebinnen' van Oorkaan en het Twitching Eye Trio. Tournee t/m 2 mei.
Info: www.oorkaan.nl

Ritmisch dansend trekt ze haar handschoenen uit, vinger voor vinger, en ze mikt haar bril met een knik van het hoofd trefzeker in de lade. Dan blaast ze het stof van de microfoon en zegt met de zalvende stem van een omroepster: "Welkom in het Trommelparadijs, de pedagogisch verantwoorde slagwerktuin voor nieuwsgierige meisjes en ondeugende jongens."

Het idee achter het jeugdconcert 'Buitenstebinnen' van Oorkaan past goed bij het Twitching Eye Trio: percussionisten Jasper Goedman, Achim Heine en Marijn Korff de Gidts. De drie hyperactieve jongens mogen zich uitleven op het slagwerk in alle soorten en maten van het Trommelparadijs. Terwijl kleinkunstenares Reineke Jonker in de rol van hostess nerveus heen en weer danst op een ritmische geluidscollage. In de hoop de jongens in bedwang te krijgen. Met pretogen en aanstekelijke ironie neemt ze de entertainmentindustrie op de hak. Zoals: "Jasper, Achim en Marijn willen direct opgehaald worden uit het Trommelparadijs."

Of ze gooit chips en bananen naar het drietal alsof het dieren in een kooi zijn. Ook ouders die hun kinderen tegen hun zin ergens achterlaten om zelf fijn te winkelen, krijgen een veeg uit de pan. Als de baldadige drummers ritmes slaan op haar bureau, telefoon én haar lichaam, klapt de hele zaal enthousiast mee.

De jongens zijn '275 zakken drop later' nog steeds niet opgehaald en '1.000 zaken drop later' is het Trommelparadijs ontaard in een vuilnisbelt vol lege zakjes, flessen en vieze onderbroeken. Als de stevige drum-solo's tot rust komen en de goed getimede grapjes gemaakt zijn, raakt de vaart uit het verhaal. De griezelige nachtscène, de vliegtocht naar Las Vegas en de landing in een nieuw speelparadijs met chocolade- glijbanen en dansende sterren, zijn dan te veel van hetzelfde. De spelscènes verdringen de muziek naar de achtergrond. Het slagwerktrio heeft in het Trommelparadijs allerlei ritme-instrumenten verzameld, die ze jammer genoeg nauwelijks gebruiken. Het zijn vooral de grootste trommels waarop ze drummen. Reineke Jonker kan prachtig jazzy zingen maar haar melancholieke lied 'Wanneer kan ik weg?', waarbij ze zichzelf op toetsen begeleidt, duurt veel te kort.

Oorkaan, de opvolger van het Productiehuis Jeugdconcerten, produceert theatrale concerten waarin bekende musici samenwerken met theatermakers en ook zelf als acteur op het toneel staan. Zodat theater en muziek elkaar versterken. De composities voor 'Buitenstebinnen' zijn door de actrice en percussionisten geschreven en smaken naar meer. Het is een levendige voorstelling, maar ook het muzikale talent van de spelers mag eens flink binnenstebuiten gekeerd worden.

Festival Pop Arts
Het internationale festival Pop Arts laat jong en oud zien hoe gevarieerd het theater met poppen, objecten en andere figuren is. In de voorstellingen spelen poppen samen met dansers, zangers, acteurs en animatiefiguren. De drie producties van Het Antwerpse Theater FroeFroe zijn een aanrader voor kinderen.

Het eigengereide meisje 'Josette', gaat met haar vader op fantasiereis en 'Puck' is uit Shakespeare's 'Midzomernachtdroom' gestapt. Grappig is 'ZMRMN' over een zeemeermin die onder water op een foute man valt. Ouders mogen 'De Broekophouder' van Servaes Nelissen niet missen. De winnaar van de jeugdtheaterprijs Gouden Krekel 2011 speelt nu een voorstelling voor volwassenen, over een gescheiden man die samen met zijn buikspreekpop in adembenemende dialogen op zijn leven terugblikt. Ook zijn er beeldende voorstellingen uit Duitsland, Frankrijk en Brazilië. Te zien t/m 26/2 in Amsterdam. Info: www.krakeling.nl, www.bellevue.nl en www.ostadetheater.nl

Meer eigentijdse poppentheatervoorstellingen voor de jeugd zijn te zien bij twee gespecialiseerde gezelschappen. Theater Gnaffel werkt met karakteristieke poppen die soms nauwelijks van de acteurs zijn te onderscheiden. Bij het Speeltheater Holland is elke voorstelling een beeldrijke verrassing. Info: www.gnaffel.nl en www.speeltheater.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden