Zij wil scheiden, hij ligt dwars

Shirin Musa van Femmes for Freedom was de eerste vrouw die via de rechter haar ex-man dwong een einde te maken aan het huwelijk dat ze voor een imam in Nederland hadden gesloten. Beeld Arie Kievit
Shirin Musa van Femmes for Freedom was de eerste vrouw die via de rechter haar ex-man dwong een einde te maken aan het huwelijk dat ze voor een imam in Nederland hadden gesloten.Beeld Arie Kievit

De maatregelen van het kabinet tegen huwelijksdwang gaan niet ver genoeg. Ook vrouwen die gevangen zitten in een religieus huwelijk verdienen vrijheid, en wel om de verbintenis op alle fronten te beëindigen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft belangenorganisatie Femmes for Freedom dat huwelijkse gevangenschap strafbaar moet worden gesteld, net als andere vormen van huwelijksdwang en polygamie.

Met die gevangenschap doelt ze op vrouwen die wel voor de burgerlijke wet gescheiden zijn, maar van wie de man het tegenhoudt dat ze ook een eind maakt aan haar huwelijk voor de religieuze wet, islamitisch, joods, hindoeïstisch. De man zelf geldt trouwens in zo'n geval wel als gescheiden; hij kan, anders dan de vrouw, bijvoorbeeld weer een nieuwe relatie aangaan.

"Mannen die vrouwen in huwelijkse gevangenschap houden, maken zich schuldig aan chantage, polygamie, dreigen met geweld/eerwraak, mishandeling, ontvoering van kinderen en eisen hun vrouwen seksueel op", zegt Shirin Musa van Femmes for Freedom. Musa is de eerste vrouw die via de rechter haar ex-man dwong een einde te maken aan het huwelijk dat ze voor een imam in Nederland hadden gesloten.

De organisatie erkent dat het lastig zal zijn zo'n strafbepaling te handhaven, maar een sanctiemogelijkheid verbetert de rechtspostie van vrouwen. "En dan doet de wetgever wat haar taak is: een gesignaleerde rechtsongelijkheid aanpakken op zodanige wijze dat vrouwen gelijke kansen en rechten hebben, ongeacht hun religieuze of culturele achtergrond."

PvdA en CDA zijn positief over het doel van Femmes for Freedom, en Musa heeft ook de steun van GroenLinks binnen. "Dit is een heel groot probleem", zegt PvdA-Kamerlid Kadija Arib die, net als de organisatie zelf, geen aantallen kan noemen, maar tot die vaststelling komt door oren en ogen goed open te houden.

"Er zijn heel veel vrouwen die niet kunnen scheiden, mannen kunnen dat lang tegenhouden." Arib waarschuwt wel dat het juridisch nog niet zo simpel is om de gevangen vrouwen onder te brengen in het wetsvoorstel tegen huwelijksdwang.

Ook Mirjam Sterk (CDA) vindt dat vrouwen onder een religieus huwelijk uit moeten komen. In een eerder overleg met het kabinet heeft ze al eens gewezen op de succesvolle juridische actie van Shirin Musa. "We staan er sympahtiek tegenover, maar moeten wel kijken hoe we het precies gaan doen en toetsen hoe de regels uitwerken." Wellicht komt er voor de behandeling van het wetsontwerp nog een hoorzitting, aldus Sterk. Daar zouden de details verder kunnen worden besproken.

Hoe gaat het kabinet huwelijksdwang tegen?

Voornemens van het kabinet in het wetsvoorstel Tegengaan huwelijksdwang, waarover de Tweede Kamer zich binnenkort uitspreekt:

Tegengaan van huwelijken onder dwang. Het OM wordt verplicht gedwongen huwelijk tegen te gaan. De straf wordt verhoogd van negen maanden naar twee jaar.

Verbod op trouwen onder de achttien jaar, behalve als de rechter een zestien- of zeventien-jarige vrouw meerderjarig verklaart, bijvoorbeeld omdat zij zwanger is en zo het ouderlijk gezag over haar kind kan houden.

Verbod op huwelijk met bloedverwantenin de derde graad (oom en nicht) of vierde graad (nicht en neef). Partners kunnen daar alleen onderuit als ze beiden onder ede verklaren uit vrije wil te trouwen.

Inperken van de mogelijkheid tot erkenning van een in het buitenland gesloten polygaam huwelijk. Dit kan niet meer als een van beiden Nederlander is, of hier een machtiging tot verblijf heeft aangevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden