Zij leerde mij de kunst van het loslaten

Op dezelfde dag waarop het artikel 'Beeld dementie behoeft bijstelling' verscheen (Opinie, 12 januari), vond de crematie plaats van een bijzondere vrouw, die door haar levenseinde dat artikel illustreerde.

Ongeveer twintig jaar geleden zei ik tegen mijn bejaarde vriendin: "Als ik Alzheimer zie aankomen, ga ik op een kraakheldere vriesnacht op een bankje in het park zitten, met om mijn nek een briefje voor wie mij de volgende dag zou vinden, met excuses voor de schrik."

Eenmaal 'senior', oefende ik mij in de kunst van het loslaten. Aanvaarding van dementie, van verlies van je huis, spullen, herinneringen, en ten slotte van je identiteit en je ik, leek mij sindsdien de meest radicale vorm van loslaten, ultieme overgave aan een toestand waarin je alleen nog maar bestáát, in handen van je Schepper.

Mijn vriendin, inmiddels hoogbejaard, heeft het me voorgedaan. Zij had al enige jaren de symptomen herkend; erfelijk belast, wist zij wat haar te wachten stond. Zij heeft het op zich af laten komen, verborg het niet en sprak er zonder schaamte over.

Zeker, zij maakte enige zware jaren door, met veel innerlijke onrust doordat zij, die altijd zo sterk in zelfreflectie en in logisch denken was geweest, haar situatie niet meer begreep. De laatste maanden echter leek alle onrust door-leefd. Stil en vredig zat zij op haar vaste plaats aan een tafel in de huiskamer van de verpleeginrichting. Een personeelslid noemde haar 'het zonnetje van de afdeling'. Vredenoord was voor haar een vredesoord geworden.

Bij mijn laatste bezoek, kort voor haar overlijden, kreeg ik als afscheid de meest stralende en liefdevolle lach die zij me ooit geschonken had. De hele terugweg van Huis ter Heide naar Amsterdam zat ik boordevol dankbaarheid voor dit afscheid.

Voortijdige euthanasie zou deze goede dood en dit stralende afscheid onmogelijk gemaakt hebben. Voor mij geen euthanasie. "In Uw handen, Heer, beveel ik mijn geest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden