Zij is de eerste vrouwelijke bisschop in de Kerk van Engeland

Bisschop Libby Lane.Beeld afp

De 48-jarige Libby Lane schrijft geschiedenis als de eerste vrouwelijke bisschop in de Kerk van Engeland. Haar benoeming komt 20 jaar nadat de kerk voor het eerst een vrouw tot priester wijdde.

Dat de kerk een vrouw tot bisschop zou benoemen, werd al duidelijk in juli. Toen besloot de algemene vergadering van de Kerk van Engeland om die praktijk toe te staan. Wel liet de tweederde meerderheid die daarvoor nodig was, jarenlang op zich wachten. De conservatieve oppositie was klein, maar hun stem was vanwege een bestuurlijke constructie relatief belangrijk. Oppositie kwam vooral uit de hoek van de leken; onder geestelijken waren nauwelijks tegenstanders te vinden.

Lane gaat het bisdom Stockport nabij Manchester leiden. Voor haar aanstelling heeft ze niet alleen de goedkeuring van de kerkstaf, maar ook die van de Britse regering en de koningin. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Nederland en Duitsland is de Kerk van Engeland een volwaardige staatskerk. De koningin staat formeel aan het hoofd en in het parlement zetelt altijd een vast aantal bisschoppen. Geestelijken hoeven niet celibatair te zijn en mogen relaties aangaan.

'Ik sta in een lange traditie'
In een verklaring noemt Lane de benoeming 'onverwacht en erg verheugend'. Lane: "Ik ben me erg bewust van iedereen, mannen en vrouwen, die voor mijn tijd hebben uitgezien naar dit moment. Ik sta in een lange traditie van vrouwen wier inzet de wereld ten goede veranderd heeft." De Britse premier David Cameron sprak in juli al van een 'grote dag voor de Kerk en gelijkheid'.

De Church of England geldt als de kern van de anglicaanse kerk. Die scheidde zich in 1534 af van de rooms-katholieke kerk. Andere anglicaanse kerken elders in de wereld, zoals in VS, Canada, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, hebben al langer vrouwen als bisschop of in andere hoge functies.

Ook de Lutheraanse kerken, die veel aanhang hebben in Duitsland en Scandinavië, kennen vrouwelijke bisschoppen. Begin vorig jaar liet de Kerk van Engeland al homo's toe tot het bisschopsambt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden