'Zij in een gouwe, wij in een blauwe'

Zij in een gouwe, wij in een blauwe.' Onder dat motto laat Radio West op de middag van Prinsjesdag een sjieke, in blauwe tint uitgevoerde koets door de Residentie rijden. Tussen twee en vier uur wordt uit die koets een live radiouitzending verzorgd. Presentator Louis Hueber praat tijdens de rit met een paar deskundige inzittenden over politiek, paarden en paleizen.

De tocht begint tegen tweeën, als koningin Beatrix na het voorlezen van de Troonrede met haar familie is teruggekeerd in het paleis aan het Noordeinde. Vanaf het Oranjeplein wordt gereden naar het bedrijf waar de Troonrede en de daarmee verband houdende staatsstukken onder de opperste geheimhouding de afgelopen dagen zijn gedrukt.

Na dat bezoek wordt de rit voortgezet naar het voormalige paleis aan het Lange Voorhout. Tot ver in de jaren '80 speelde dat paleis een belangrijke rol op Prinsjesdag. Immers, daar begon en eindigde de koninklijke tocht naar de Ridderzaal. Jarenlang was de balkonscène op het Lange Voorhout voor het publiek een van de hoogtepunten van Prinsjesdag.

Dat veranderde na de restauratie van het paleis aan het Noordeinde. De vorstelijke rol van het paleisje dat vooral een geliefde woning was van koningin Emma, was helemaal uitgespeeld toen prinses Juliana dit particuliere bezit een paar jaar geleden aan de gemeente Den Haag verkocht. Sindsdien wordt een nieuw hoofdstuk geschreven, nu als museum.

Ook de Raad van State wordt door de blauwe koets aangedaan. Louis Hueber: “De opzet met die koets is ludiek, maar het programma is hoogst serieus. Wij behandelen onderwerpen die direct of zijdelings met Prinsjesdag verband houden. We willen ze alleen iets luchtiger verpakken. Op Prinsjesdag worden de mensen overladen met saaie, ellenlange beschouwingen. En dat terwijl Prinsjesdag toch ook een feestelijke aangelegenheid is, zeker in Den Haag. Dat laatste element willen wij benadrukken.”

In de blauwe koets neemt ook Aad Ruitenbeek plaats, in Den Haag algemeen bekend als Aad Paard. Met zijn paard Santos is hij een plaatselijke beroemdheid. Op het gebied van paarden kunnen maar weinigen hem iets nieuws vertellen. In de koninklijke stallen is hij kind aan huis. Het onderwerp 'paarden' zal zodoende door hem deskundig worden belicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden