Ziggo en XS4ALL: pak grote individuele uploaders aan

H Beeld anp
HBeeld anp

Het aanpakken van mensen die veel uploaden op sites als The Pirate Bay werkt beter dan het blokkeren van websites. Dat hebben internetproviders Ziggo en XS4ALL vandaag gezegd tijdens de behandeling van het hoger beroep dat de twee providers hebben aangespannen tegen auteursrechtenstichting Brein over de blokkade van de site The Pirate Bay.

Via The Pirate Bay kunnen onder andere muziek- en filmbestanden worden gedeeld. Volgens Brein veroorzaakt dat veel schade voor de rechthebbenden van het materiaal. De rechter ging daar begin vorig jaar in mee, en oordeelde dat de Nederlandse providers de site moeten blokkeren. Volgens Ziggo en XS4ALL is de blokkade echter een inbreuk op het recht van informatievrijheid voor hun klanten.

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die namens de beide providers sprak, zei in de Haagse rechtbank dat bijna driekwart van de bestanden op The Pirate Bay wordt uitgewisseld door 2 procent van de gebruikers. Die gebruikers aanpakken zou een betere manier zijn dan het blokkeren van de website, schrijft Tweakers in een verslag van de rechtszaak.

Brein liet tijdens de rechtszitting weten daar niet voor te hebben gekozen, omdat de stichting het ziet als een veel verdergaande maatregel. 'Je zou filesharers (gebruikers die bestanden delen, red.) kunnen afsluiten zoals in Frankrijk is gebeurd, maar wij hebben er juist vanwege de proportionaliteit voor gekozen om dat niet te doen', aldus advocaat Joris van Manen. 'De internetproviders willen alles behalve het blokkeren van websites, want ze willen graag bandbreedte verkopen.'

Geen effect
Een onderzoek van onder andere de Universiteit van Amsterdam wees onlangs uit dat de blokkade nagenoeg geen effect gehad op het aantal mensen dat wel eens downloadt uit illegale bron. Brein beweert juist dat de blokkade het Nederlandse verkeer naar The Pirate Bay met 80 procent heeft teruggedrongen.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens XS4ALL zijn er veel bezwaren tegen het blokkeren van The Pirate Bay. 'Het belangrijkste bezwaar is wel dat blokkade van een website een inbreuk is op de burgerrechten zoals ze in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn vastgelegd', aldus de advocaten van de provider in hun pleidooi. Ook Ziggo benadrukte dat een blokkade in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag.

Brein kwam met het voorbeeld van de deze week uitgebrachte populaire videogame GTA V, die een dag voordat het in de winkels verscheen al gratis te downloaden was via The Pirate Bay. Volgens de auteursrechtenstichting zijn veel gebruikers sinds de blokkade naar een andere site overgestapt. Dat zou betekenen dat de blokkade succesvol is. Brein zegt ook die andere sites te zullen aanpakken.

Half december doet het hof uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden