Ziggo en UPC sluiten klanten Tele2 niet aan

Kabelaanbieders ( ANP XTRA) Beeld
Kabelaanbieders ( ANP XTRA)

De strijd om concurrentie op de kabel te introduceren of juist te weren, wordt toch harder gespeeld dan gisteren nog aangekondigd. UPC en Ziggo zeggen nu geen klanten van concurrent Tele2 op hun netten te zullen aansluiten.

Vincent Dekker

Dat meldt ict-site Tweakers.net. Gisteren nog liet Ziggo tegenover Trouw weten dat het met Tele2 en vergelijkbare concurrenten 'in gesprek zou gaan'. Dat werd nodig nadat het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) had bepaald dat concurrentie op de kabel voorlopig niet verplicht kon worden. De telecomwaakhond Opta had die verplichting opgelegd, maar die was gebaseerd op een niet goed onderbouwde visie op de tv-markt, aldus de rechter.

Tele2 sloot eind juli een contract met Ziggo waarbij Tele2-abonnees analoge tv via het net van Ziggo geleverd zouden krijgen. Dat contract loopt nog minstens drie maanden, daarna kan Ziggo de dienst aan Tele2 beëindigen, aldus Tele2 zelf. Die dringt er daarom bij de Opta op aan om zo snel mogelijk een herstelmaatregel te treffen waardoor Ziggo en UPC alsnog weer gedwongen worden om hun netten voor concurrenten open te stellen. Maar vandaag lijkt dus zelfs de termijn van drie maanden niet in acht te worden genomen.

Tele2 gaat er vanuit dat de klanten in ieder geval hun tv-signaal blijven ontvangen, aldus een woordvoerster. 'Maar die klanten hebben zich uitgesproken en een keus voor Tele2 gemaakt. Als UPC en Ziggo echt zo arrogant willen zijn om de keus van de klant niet te respecteren, tja, dan zullen wij ervoor zorgen dat die klant op een nette manier teruggaat naar die kabelbedrijven. Maar wij gaan er toch vanuit dat we een contract hebben. En bovendien: UPC en Ziggo zijn nu volgens de rechter weliswaar niet meer verplícht om concurrentie toe te laten, maar ze mógen dat wel.'

De Consumentenbond roept inmiddels de minister van economische zaken en de Tweede Kamer op een einde te maken aan het monopolie van de kabelnetten op analoge tv: 'De Consumentenbond pleit al lange tijd voor gezonde concurrentie op de telecom- en kabelmarkt, zodat de kwaliteit nog meer verbetert en er ook concurrentie is op prijs. Concurrentie op de kabel kan leiden tot lagere prijzen en een interessant en veelzijdig aanbod van televisiezenders voor consumenten. Kabelbedrijven laten hun prijzen al jaren stijgen, terwijl consumenten hetzelfde zenderaanbod houden.'

In de Tweede Kamer lijkt een breed draagvlak aanwezig voor maatregelen die de concurrentie op de kabel alsnog mogelijk kunnen maken. Het telefoonnet van KPN werd in 1997 al opengesteld voor concurrentie en sindsdien zijn de telefoniekosten drastisch gedaald. Duidelijk was toen al dat ook de kabel een open net zou moeten worden. Maar 13 jaar later is dat nog altijd niet het geval en is de prijs van een tv-abonnement gemiddeld vier keer zo hoog als toen. Volgens TNO zijn de kosten van een kabelnet per abonnee ongeveer 2,50 tot 4,50 euro per maand, terwijl de abonnee 17 euro per maand moet betalen. Als de abonnees van UPC en Ziggo iets van acht euro per maand minder voor hun tv-abonnement zouden hoeven te betalen, zou dat de Nederlandse samenleving een half miljard euro per jaar besparen.

(ANP) Beeld
(ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden