Ziet Trump niet dat hij afstevent op een enorme catastrofe?

De afgelopen maanden ben ik als regisseur betrokken geweest bij een toneelstuk voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog. Ik wilde graag duidelijk maken dat de slachtoffers niet zomaar ineens werden vermoord, maar dat er een heel proces aan voorafging: de racistische uitspraken, Hitler die aan de macht kwam, de propaganda, de verboden, de registratie van Joden, de oprichting van getto's, de gele sterren, de deportatie naar 'werkkampen' en uiteindelijk de Endlösung.


Ik zocht naar manieren om aan te sluiten bij de leefwereld van kinderen van nu.


Daarom koos ik ervoor om via nep-facebook en -instagramposts verschrikkelijke leuzen als 'Joden mogen vanaf vandaag niet meer naar het zwembad' en 'Het invoeren van de Jodenster loopt voorspoedig' te projecteren. Het was gek om aan de projecties te werken, want ik merkte hoe effectief moderne media zich bleken te lenen voor uitspraken die 75 jaar geleden daadwerkelijk werden gedaan.


Deze week gaat het stuk in première. Misschien dat ik daardoor wat overgevoelig ben, maar toen ik las dat Trump de komende vier maanden geen vluchtelingen meer toelaat tot de VS en bovendien 90 dagen lang geen visa meer toekent aan de inwoners van zeven verschillende islamitische landen, werd ik fysiek onpasselijk. Nog misselijker werd ik van het bericht dat onze eigen Koninklijke Luchtvaart Maatschappij op stel en sprong passagiers uit die zeven landen de toegang tot hun vluchten naar Amerika weigerde. Waarom zou je in opstand komen als je ook gewoon orders kan opvolgen, nietwaar?


Je zou je kunnen afvragen of de president er überhaupt bij stilstaat wat voor gevolgen een krabbeltje onder een dergelijk decreet kan hebben. Ik heb het niet eens alleen over het ontmenselijken van miljoenen moslims. Trump wil Amerika veiliger maken, en ziet deze maatregel als een stap in de goede richting. Is hij echt zo dom? Ziet hij niet dat hij afstevent op een enorme catastrofe en ons daar een voor een in meetrekt? Er zijn al jaren spanningen tussen het Westen en de Arabische wereld. En wat doet onze wortelkleurige vriend? Hij gooit nog meer olie op het vuur.


Sommige mensen noemen me naïef en zeggen dat ik de gevaren van de islam onderschat. Ze doen maar. Ik weiger toe te kijken hoe een hele groep iedere dag een beetje meer verdacht wordt gemaakt. Niet enkel door een van de machtigste mannen ter wereld, maar ook door politici van eigen bodem. Wat mij betreft zijn we het stadium van naïviteit al lang en breed gepasseerd. Daarmee zeg ik niet dat het een kwestie van dagen is voordat er een nieuwe holocaust plaatsvindt of de Derde Wereldoorlog uitbreekt, maar waakzaamheid lijkt me geen overbodige luxe.


Halverwege het toneelstuk trekken mijn acteurs gele hesjes aan met daarop de tekst: 'Wat doe jij?' Natuurlijk gaan die woorden in eerste instantie over de opties die men had tijdens de Tweede Wereldoorlog: zich aansluiten bij het verzet, niets doen of collaboreren met de nazi's. Toch heeft deze symbolische actie voor mij de laatste dagen een extra lading gekregen.


Lieve papa, wat moeten we doen?


Wat doe jij?


Liefs, Natascha

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden