Ziet de ex van Margarita spoken of wordt hij echt gevolgd?

Zo langzamerhand beginnen de verwikkelingen rond Edwin de Roy van Zuydewijn aardig te lijken op de zaak-Willem Oltmans. Deze journalist kreeg in 2000 een schadevergoeding toegekend van acht miljoen euro, nadat de rechter bewezen achtte dat hij zijn hele carrière door de staat was gedwarsboomd.

Dat allemaal omdat Oltmans het in 1956 had aangedurfd om het Indonesische staatshoofd Soekarno te interviewen. Voorafgaand aan die rechterlijke uitspraak werd Oltmans door politiek, Koninklijk Huis en journalistiek over het algemeen als een malle pietje afgeschilderd.

Dat lot was ook De Roy van Zuydewijn beschoren. Tot gisteren, toen premier Rutte in een brief aan de Kamer moest toegeven dat prins Bernhard opdracht had gegeven tot een onderzoek naar de man die vooral wordt aangeduid met woorden als charlatan en oplichter.

Het verhaal begon in 1998 toen De Roy van Zuydewijn prinses Margarita, de oudste dochter van prinses Irene, ontmoette. Zij werden verliefd, een jaar later waren zij verloofd en in 2001 trouwde het stel. De twee ontdekten dat zij niet alleen door hun familie met de nek werden aangekeken, maar dat ze ook hinderlijk werden gevolgd. Klachten hierover werden door Beatrix en toenmalig premier Kok weggewoven, waarop Margarita en Edwin in een serie interviews in HP/De Tijd hun hart luchtten.

Dat het stel niet au sérieux werd genomen, was voor een deel hun eigen schuld. In HP/De Tijd beweerde Margarita bijvoorbeeld dat zij waren afgeluisterd in het kantoor van de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, Eef Brouwers.

Een paar dagen later kon Brouwers journalisten laten zien dat wat zij had aangezien voor een microfoon een simpele schroef was geweest. Het stel was paranoïde, luidde de conclusie.

De interviews leidden evenwel tot een grote rel en verhitte Kamerdebatten. Nauwelijks een jaar later kondigde Margarita een scheiding aan en zei ze dat zij spijt had van haar optreden. Het huwelijk was kennelijk niet bestand tegen zoveel media-aandacht.

Voor De Roy van Zuydewijn was daarmee de kwestie niet afgedaan. Hij bleef het gevoel houden dat hij in de gaten werd gehouden en, erger nog, dat hij door ingrepen van bovenaf opdrachten misliep.

Klachten die hij hierover indiende bij de Ombudsman werden ongegrond verklaard. Overigens nadat premier Balkenende de Ombudsman onbevoegd had verklaard om naar deze kwesties onderzoek te doen.

Ergens in 2010 belde de politie aan bij de voordeur van de moeder en de zus van De Roy van Zuydewijn. Of Edwin zich op het bureau wilde melden. Bij de Amsterdamse politie was een tip binnengekomen dat er een aanslag was beraamd bij het huwelijk van prins Carlos, de broer van Margarita. Daar zou De Roy van Zuydewijn meer van weten. Na het verhoor kon hij weer gaan en daar bleef het bij.

NRC berichtte in april van dit jaar hoe De Roy van Zuydewijn in 2012 in Milaan plaatsnam in een trein en een meneer tegenover hem een praatje begon. Na afloop maakte deze man een foto en overhandigde De Roy van Zuydewijn een kaartje. Michele Rossini heette de man in de trein en hij werkte voor de Italiaanse veiligheidsdienst.

Het Openbaar Ministerie begon de afgelopen jaren drie strafzaken tegen De Roy van Zuydewijn. Twee daarvan eindigden in een sepot. De derde zaak ging over een factuur uit 2001 waarvoor hij nooit werk zou hebben verricht. Eén dag voordat de zaak zou verjaren besloot het OM hem daarvoor te vervolgen. Hij kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd, een uitspraak waartegen hij in beroep is gegaan.

Vorige week onthulde De Groene Amsterdammer - na het inzien van een geheim document - dat prins Bernhard de BVD had opgedragen om onderzoek te verrichten naar De Roy van Zuydewijn. Ook bleek dat de ouders en zusters van De Roy van Zuydewijn onderwerp van onderzoek zijn geweest.

in het nieuws omdat ...
... premier Rutte deze week bevestigde dat prins Bernhard in 2000 een onderzoek gelastte naar de achtergronden van deze aanstaande van zijn kleindochter Margarita. De Roy van Zuydewijn houdt al jarenlang vol dat hij wordt geschaduwd en gedwarsboomd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden