Zierikzee lijdt aan een Peter van Vossenmania

In zijn geboorteplaats zijn ze wèg van hem. Je hoeft zijn naam maar te noemen, of de kreten van bewondering vullen de ruimte. Bij elke wedstrijd die hij speelt, zit steevast de hele stad gespannen voor de buis. En nu Peter van Vossen spits is in het Nederlands elftal, zijn de remmen volledig losgegooid.

BIJDRAGE: SHIRLEY CHEDI

De Van Vossenmania in Zierikzee gaat diep. Van Vossenposters, Van Vossenspandoeken, het kan niemand ontgaan wie de echte held is. En sinds het begin van het WK heeft de plaatselijke Melkmarkt een naamsverandering ondergaan: het heet nu de Peter van Vossenmarkt.

Het idee komt van twee voetbalminnende ondernemers. Ze vinden dat het Oranje-optreden van hun plaatsgenoot niet onopgemerkt kan blijven. “Als een jochie van een jaar of 10 heeft hij de muur bij mijn zus weggetrapt”, zegt eigenaar Padmos van de gelijknamige bloemenhandel. “En nu doet hij het zo leuk. Als Zeeuwen onder elkaar ben je daar best wel trots op.”

“Peter is hier om de hoek geboren”, zegt Johan van Nunen van Meubel en Tapijthandel Zierikzee. “Spontaan hebben we een ladder gepakt en de naambordjes aan de gevel geschroefd. De mensen vinden het prachtig! Ik heb een bankstel laten maken van oranje, die staat nu in de etalage. Als Peter terug is, vraag ik hem het te signeren. Dan verkoop ik het bij opbod en de opbrengst is voor voetbalvereniging Zierikzee. Want daar is hij begonnen.”

Peter van Vossen wordt in 1968 geboren als 14de van 16 kinderen. In het streng reformatorische gezin, heeft hij een sobere jeugd. Het leven wordt gedomineerd door de geboden van het geloof: niet naar buiten op zondag, geen radio, geen televisie en geen kerstboom. En geen sport in clubverband, dat heeft vader uitdrukkelijk verboden.

Voetballen op zaterdag is uit den boze, want die dag is voor de catechesatie. Maar Peter heeft een sterke wil. Drie broers helpen een handje en moeder knijpt een oogje dicht. Terwijl Peter stiekem gaat voetballen, gaat broer Rini in zijn plaats naar de bijbellessen. De voetbalspullen worden verstopt in een schuurtje. Studio Sport kijken is voor de jonge Zeeuw een tractatie. Op zondag, na de dienst van zes uur, haasten hij en zijn broers zich naar een huis op de hoek van de straat. Een welwillende buurman laat de gordijnen op een kiertje, waardoor de jongens buiten nog net de laatste goaltjes kunnen meekijken.

Als Van Vossen 18 is, debuteert hij in het eerste van Zierikzee. Nòg weet zijn vader niet dat hij voetbalt, met moeite houdt hij zijn naam uit de krant. Maar het voetbaltalent is dan ontketend en laat zich niet meer verstoppen.

In zijn voetbalcarriëre is Van Vossen veelgeplaagd. Knieblessures, enkelblessures, trombose, zijn voetbaldrift moest het vaak afleggen tegen lichamelijke gebreken. Maar als een veer komt Van Vossen weer overeind en nu staat hij dáár, in Oranje op het WK. En zelfs zijn vader wil het niet missen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden