Zien we Russen op de Olympische Spelen van Pyeongchang?

De Russische langlaufer Alexander Legkov (midden) met de gouden medaille die hij in Sotsji won. Hij is betrapt op doping.Beeld AFP

Over drie maanden beginnen in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen. Wie eraan meedoen, is nog niet bekend. Want wat doet het IOC met atleten uit dopingverdacht Rusland?

Met slechts 91 dagen te gaan is er nog steeds geen duidelijkheid over. Gaan er nu wel of niet Russische sporters naar de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang? En mogen ze dan hun eigen kleding aan of moeten ze in een zogenaamd 'neutraal' pakje lopen van het Internationaal Olympisch Comité?

De Russen hopen zelf nog altijd op een oplossing waarbij hun atleten mogen meedoen in Pyeongchang, ondanks de grootschalige fraude in Sotsji in 2014. Een woordvoerder van het Kremlin zei deze week in een telefoongesprek met journalisten dat afwezigheid van Russen een 'enorme dreun' zou zijn voor de olympische beweging. Rusland wil niet praten over een scenario waarbij hun atleten ontbreken. Begin december zal het IOC de knoop doorhakken.

Rusland kwam in 2014 in Sotsji voor het eerst in de geschiedenis van de Winterspelen bovenaan de medaillespiegel, met 33 plakken: dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons. Dat werd mogelijk gemaakt via een ingenieus systeem waarbij vervuilde urinemonsters werden omgeruild voor onbesmette stalen. De dopingmonsters werden via een gat in de muur van het dopinglaboratorium weggesluisd.

Vorig jaar bracht Grigori Rodsjenkov de misstanden aan het licht. De voormalig directeur van de dopinglaboratoria in Moskou en Sotsji zei dat tientallen atleten tijdens de Winterspelen in 2014 doping hebben gebruikt. De fraude zou zijn gestuurd door de staat zelf.

Niets van waar, blijft Rusland volhouden. Het land ziet dan ook graag dat Amerika klokkenluider Rodsjenkov zo snel mogelijk uitlevert. De kroongetuige in het onderzoek van de Wada naar de Russische dopingfraude blijft liever veilig in Amerika zitten, waar hij naartoe ging toen het hem in zijn geboorteland te heet onder de voeten werd.

Hertests

Dat er daadwerkelijk dopingzondaars tussen zaten, acht het IOC inmiddels bewezen. Alle urinemonsters van Russen in Sotsji moesten opnieuw worden getest. Uit die hertests bleek dat langlaufers Aleksander Legkov (goud en zilver in Sotsji) en Evgeni Belov niet schoon waren. Vorige week kregen ze van het IOC te horen dat ze nooit meer aan de Olympische Spelen mogen meedoen. De langlaufers, die volharden in het betuigen van hun onschuld, zouden niet de enige zijn. Het IOC zei dat er meer schorsingen bekend worden de komende dagen.

Als het aan zeventien nationale antidopinginstanties ligt, waaronder die van Nederland, zijn Russen alleen welkom in Pyeongchang als ze de afgelopen jaren hebben meegewerkt aan betrouwbare dopingtests. Het voorstel van de landen is om ze mee te laten doen als 'neutrale' atleten, onder de vlag van het IOC. Als ze goud winnen klinkt er geen Russisch volkslied, ze zijn niet welkom bij de openingsceremonie en Russische sportbestuurders mogen Pyeongchang niet in. De vlag met de nationale driekleur is niet gewenst. En achter hun naam staat niet RUS maar de afkorting ANA. Vertaald vanuit het Engels: Geautoriseerde Neutrale Atleten.

Op die manier werd het voor Russische atleten ook mogelijk gemaakt om met de wereldkampioenschappen atletiek in Londen afgelopen zomer mee te doen.

Op de Olympische Spelen in Rio vorig jaar werd de Russische atletiekploeg nog volledig uitgesloten vanwege het grootschalige dopinggebruik in die tak van sport. Russische gewichtheffers en roeiers waren ook niet welkom op de Spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden