Zien we eindelijk wat wij niet hebben en anderen wel?

HENK HOIJTINK

Lazen we dat nou goed, deze week in Voetbal International? Technisch manager Jelle Goes van de KNVB, de man die het plan moet vormgeven dat ons voetbal er weer bovenop moet helpen, filosofeert over een Belgisch-Nederlandse competitie en hij noemt de Belgische play-offs 'het onderzoeken waard'.

Eind 2012 hadden we er voor het laatst iets van gehoord, van de zogenoemde BeNeLiga. De voorzitter van Standard Luik had het idee nog eens uit de mottenballen gehaald. Directeur Marc Overmars van Ajax verwoordde onmiddellijk de jarenlange scepsis, de hoogmoed ook en de onverschilligheid ten noorden van de grens: niemand zat er hier op te wachten.

Maar zie, nu we weinig anders kunnen dan onszelf wijsmaken hoe leuk, aardig en spannend onze competitie is, en ons inprenten dat de tweede helft ervan, die gisteren is begonnen, dat ook weer zal zijn, nu klinkt eindelijk iets van een ander geluid. "Als je de top van België en Nederland samenvoegt, krijg je een betere competitie", zegt Jelle Goes. Hij was ernaar gevraagd, omdat Marco van Basten, ook in dezen een onafhankelijk denker, al langer voor zoiets pleit.

Ik belde met Goes, om te vragen naar de status hiervan. Het is een louter sportieve theorie, en dat kan ook niet anders. Meer weerstand vergroot de weerbaarheid, dat idee. Onmiskenbaar waar natuurlijk, en grofweg in de lijn waarin - laten we dat vooral niet vergeten - de daarom weggehoonde Harry van Raaij eind vorige eeuw als PSV-voorzitter al aan nieuwe competitievormen dacht. Maar organisatorisch zouden er veel haken en ogen aan zitten, te veel waarschijnlijk - op elkaar af te stemmen tv-contracten en de toestemming van de Uefa, om maar wat te noemen.

Los van de (on)haalbaarheid, dat het onderwerp niet wordt weggewuifd en dat daarmee wordt erkend waarin wij tekortschieten en wat anderen ons zouden kunnen brengen, zou een hoopgevend signaal kunnen zijn, een eerste stap.

Ook in België zijn ideeën over een Belgisch-Nederlandse competitie nooit breed gedragen, hoor ik van Stephan Keygnaert, chef voetbal van 's lands grootste krant Het Laatste Nieuws. Ooit dacht topclub Anderlecht mee met Van Raaij, in barre tijden voor het Belgische voetbal, maar er is nogal wat veranderd. Nieuwe stadions verrijzen, de tv-gelden zijn goed en de nationale ploeg voert de wereldranglijst aan. Nee, op ons zit niemand daar te wachten.

Ze hebben play-offs, sinds 2009, en die zijn een groot succes. Ze werden (ook vanwege een trucje in de puntentelling) bespot in Nederland, waar we onze play-offs in het vorige decennium snel om zeep hielpen. Het is te kort door de bocht, vinden ze daar ook, om de opmars van hun Rode Duivels en de plaatsing van AA Gent voor de tweede ronde van de Champions League aan de competitiehervorming toe te schrijven. Maar zeg maar eens dat de weerbaarheid op termijn niet toeneemt, als de beste zes ploegen - straks alweer voor de zevende keer - in een extra competitie tegenover elkaar staan.

Ik belde Aad de Mos, onze België-kenner. Meteen hier invoeren, zegt hij, die play-offs: "Vier keer Ajax-PSV onder grote druk, je speelt tien finales."

De play-offs zijn in wezen als alternatief bedacht voor de onhaalbare BeNeLiga, zegt collega Keygnaert. Goed, vindt hij, dat er bij jullie over wordt gedacht. "Zo is het bij ons begonnen."

Ja, zo zijn de verhoudingen. Dat mogen ze daar zeggen - hadden we hier maar niet jarenlang moeten zitten slapen.

Het is wel de vraag, zegt Jelle Goes in VI, of iedereen overstijgend kan denken. Dat mag je betwijfelen, ja, maar het zou heel wat meer betekenen dan een leuke, aardige en spannende tweede competitiehelft.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden