Zien in 2010

Joost van Velzen

Wat brengt de buis in het nieuwe jaar? Veel van hetzelfde - succes werkt geestdodend - maar er staan ook nieuwe producties op de kalender. Een selectie.

In maart komt de AVRO met de dramaserie ’De Troon’, over de eerste drie koningen van Nederland. De grotendeels in Hongarije gefilmde productie beslaat de hele 19e eeuw en bevat ’hedendaags taalgebruik, moderne art direction en vibrerende cameravoering’, laat de AVRO weten. Met onder meer Jeroen Willems, Bianca Krijgsman en Beppie Melissen.

Meer koningsdramatiek zien we al eerder bij de VPRO (vanaf 4 januari op Nederland 1). In het vierdelige ’Bernhard, schavuit van Oranje’ vertelt Bernhard ’het verhaal van zijn leven. Aan de kijker, maar vooral ook aan prinses Máxima. Zij zal straks immers naast Willem-Alexander eenzelfde positie innemen als Bernhard. Uit hun gesprekken en discussies blijkt hoezeer zij verschillen, maar ook hoezeer zij hetzelfde zijn. Voor Máxima is dat soms erg confronterend’, belooft de VPRO. Met onder andere Daan Schuurmans als de jonge Bernhard en Ellen vogel als de oude Juliana.

De NCRV komt in de zomer met een serie over psychotherapie: ’In Therapie’. Carice van Houten, Kim van Kooten, Jacob Derwig en Halina Reijn verbeelden elke aflevering een sessie met een patiënt. ’Geen zware gevallen van waanzin, maar de ’gewone’ worsteling met het leven, met herkenbare verhalen’, aldus de NCRV.

Bijzonder ambitieus is de fraai gestileerde combine tussen tv-musical en drama, ’Annie M.G.’, een coproductie van de VARA, de NPS en de VRT. In ’Annie M.G.’ wordt zingend en spelend het levensverhaal van de schrijfster Annie M. G. Schmidt uitgebeeld. De zevendelige serie is vanaf zondag 3 januari te zien op Nederland 2 en is geïnspireerd op de biografie ’Anna’ van Annejet van der Zijl. Met Annemarie Prins, Malou Gorter en Sanne Vogel als de geliefde schrijfster in verschillende fasen van haar leven.

Trouw-correspondent Jelle Brandt Corstius komt vanaf februari met een vervolg op de VPRO-reisserie ’Van Moskou tot Magadan’. Deze keer voert de route langs de Wolga en zal het accent komen te liggen op ’vrouwen in Rusland, nieuwe censuur, het milieuprobleem vanuit Russisch perspectief en het ideologisch vacuüm’. ’Van Moskou tot Moermansk’ staat onder regie van Hans Pool.

Met ’Zij gelooft in mij’ denkt de NCRV vanaf het voorjaar een ’Boer zoekt vrouw voor gedetineerden’ in huis te hebben. In het programma gaat Xander de Buisonjé met ex-gevangenen op zoek naar ’dat waar de toekomst van elke ex-gedetineerde mee valt of staat: de 3 W’s: Wonen, werken en een wijf’, aldus een woordvoerder van de NCRV.

Op het tijdstip van ’Het Elfde Uur’ komen Tijs van den Brink en Andries Knevel namens de EO met de talkshow ’Moraalridders’. Vanaf 5 januari praat het duo met gasten uit de actualiteit ’eerlijk en met open vizier (ridderlijk) over hun diepere drijfveren, over waar keuzes en meningen vandaan komen’.

Eveneens bij de EO: de opvolger van de spraakmakende serie ’40 dagen zonder seks’. Vanaf dinsdag 9 maart komt de Evangelische Omroep met ’40 dagen zonder jou’. ’Stellen die op het punt van echtscheiding staan, leven 40 dagen apart voor bezinning, zelfreflectie en voor een gezondere, vaak meer reële kijk op de relatieproblemen en het persoonlijke aandeel van beiden daarin’. ’40 dagen zonder jou’ krijgt geen presentator.

Inkopers van tv-programma’s zullen tot slot met bijzondere belangstelling kijken naar de Amerikaanse betaalzender HBO. Daar wordt komend jaar de mini-dramaserie ’The Pacific’ uitgezonden, de opvolger van ’Band of Brothers’. ’The Pacific’ handelt over de Tweede Wereldoorlog in Azië en wordt net als ’Band of Brothers’ geproduceerd door Steven Spielberg en Tom Hanks.

Tot die tijd zult u zich moeten heenslaan door een bonte stoet cabaretiers, een golf terugblikken op nieuws en sportgebeurtenissen, een lawine van kerstshows en ’tv-momenten van het jaar’.

Sterkte daarmee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden