Zieltogend kalifaat verliest ook de laatste grote stad

Deir Ezzor is de afgelopen maanden zwaar getroffen bij luchtaanvallen en beschietingen door Syrische artillerie. Beeld AFP

Na de val van hoofdstad Raqqa is IS in Syrië verdreven uit Deir Ezzor, dat belangrijk was voor de smokkel met Irak. Ook daar heeft het Syrische leger nu de macht terug veroverd.

Na de val van 'IS-hoofdstad' Raqqa storten ook de restanten van het zelfbenoemde kalifaat nu snel in. Het Syrische leger verdreef de islamisten gisteren volledig uit Deir Ezzor, een stad tussen Raqqa en de Iraakse grens.

Deir Ezzor, de laatste grote stad waar IS nog aanwezig was, gold als strategisch zeer belangrijk voor de islamisten. Ze gebruikten de omliggende, gelijknamige provincie om strijders, wapens en andere goederen te smokkelen tussen Syrië en Irak. IS hield de stad - een regeringsgezinde enclave - jarenlang belegerd en kreeg geleidelijk grote delen in handen. Maar in september brak het Syrische leger door de IS-linies heen. Nu, twee maanden later, is de herovering van alle wijken een feit.

Steeds verder weggedreven

Door hun talrijke verliezen worden de IS-strijders steeds verder naar de Iraakse grens verdreven. Vanuit Deir Ezzor zijn ze massaal gevlucht naar het veel kleinere Albu Kamal, pal op de grens. Maar ook daar zit het Syrische leger hen op de hielen, met dank aan de Russische luchtsteun. Tegelijkertijd rukt vanuit het zuidoosten het Iraakse leger op. Dat veroverde gisteren het nabijgelegen Al Qaim; dit woestijnstadje vormde het laatste IS-bolwerk aan de Iraakse kant.

Zo worden de IS-ers van twee kanten gemangeld. Volgens een schatting van de internationale, door Amerika geleide coalitie zitten er in Albu Kamal nog 1500 à 2500 strijders verschanst, en in Al Qaim 2000 à 3000. Sommige van hen zullen zich de komende weken doodvechten, anderen zullen proberen naar de woestijn te vluchten, om van daaruit terreuroperaties uit te voeren. De coalitie doet er daarom alles aan om vluchtende strijders uit te schakelen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De IS-ers worden van twee kanten gemangeld. Beeld Sander Soewargana

Leider

Als IS over enkele maanden militair is verslagen, betekent dat nog niet dat de beweging is uitgespeeld. De hoogste leider, Abu Bakr Al-Baghdadi, is nog steeds in leven, hoewel hij al ettelijke malen is doodverklaard. Hij heeft in de regio nog duizenden sympathisanten, van wie een groot deel bereid is om de strijd voort te zetten via aanslagen. Ook in het westen telt IS nog aanhang, waardoor de kans op aanslagen ook hier groot blijft.

IS riep in 2014 een kalifaat uit in het grensgebied van Syrië en Irak. Op het hoogtepunt beheerste de groepering een derde van Syrië en Irak, een lap grond met 10 miljoen mensen. Na het verlies van zijn Syrische 'hoofdstad' Raqqa en zijn Iraakse bolwerk Mosul, eerder dit jaar, probeert IS te redden wat er te redden valt. Maar in zijn krimpende woestijngebied langs de Syrisch-Iraakse grens spartelt het als een vis op het droge.

Lees ook: Wacht IS hetzelfde lot als het vergeten kalifaat van Algerije?

Lees ook: Het kalifaat mag dan gevallen zijn, het probleem is nog niet weg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden