Ziekteverzuim door arbeidsomstandigheden neemt af

(Novum) - Het ziekteverzuim door slechte arbeidsomstandigheden neemt de laatste jaren af. Dit meldt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) dinsdag op basis van de jaarlijkse Arbobalans.

In 2003 waren arbeidsomstandigheden in de helft van de ziekmeldingen een oorzaak. In 2004 was dat bij een kwart het geval. Zeventig procent van de werknemers geeft aan tevreden te zijn met zijn arbeidsomstandigheden. De teruglopende percentages zijn volgens de Arbobalans onder meer een gevolg van de veranderingen in contracten en de Wet Verbetering Poortwachter. Daarin zijn rechten en plichten van werknemers en werkgevers rond ziekteverzuim flink aangescherpt, zodat werknemers weer snel aan het werk gaan. Ook het aantal nieuwe WAO'ers is door het dalende ziekteverzuim afgenomen.

In de particuliere sector is het totale percentage ziekmeldingen in 2004 gedaald tot 4,6 procent, tegen 5,2 procent in 2002. Werknemers bij de overheid meldden zich ook minder vaak ziek. Het percentage daalde in 2003 met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het ministerie kan niet verklaren wat de oorzaak is van het verschil met het bedrijfsleven.

Volgens de 23 duizend ondervraagden zijn werkdruk en stress de belangrijkste redenen voor het ziekteverzuim. Het aantal RSI-klachen is in twee jaar tijd licht gestegen. Meer dan een kwart van de ziekmeldingen was het gevolg van deze aandoening.

Het ministerie van Sociale Zaken maakte bij het opmaken van de balans gebruik van de Nationale enquête arbeidsomstandigheden die is uitgevoerd door TNO, het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNS Nipo. De cijfers van het ziekteverzuim van vorig jaar zijn nog niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden