Ziektekosten pleegkinderen volledig vergoed

(Novum) - Aanvullende ziektekosten voor pleegkinderen die gedwongen uit huis zijn geplaatst worden vanaf 1 januari weer vergoed. Dat schrijft staatssecretaris van Welzijn en Volksgezondheid Clémence Ross (CDA) maandag aan de Tweede Kamer. In september was al aan de Kamer toegezegd dat hiervoor een oplossing zou worden gezocht. Ook de ziektekosten van kinderen zonder geldige papieren worden per 1 januari weer vergoed.

Pleegouders zijn niet verantwoordelijk voor de ziektekosten van hun pleegkind. Voor de kinderen onder hun toezicht of voogdij hebben de Bureaus Jeugdzorg alleen een basisverzekering afgesloten. Door de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel in januari waren ziektekosten voor onder meer orthodontie, therapie en ADHD-medicijnen buiten de basisverzekering gevallen. Hierdoor kregen pleegouders extra kosten.

Alleen zorgverzekeraar VGZ bleek volgens het ministerie op korte termijn met een offerte te kunnen komen. De besprekingen zijn bijna afgerond. Ross zag geen mogelijkheid de regeling eerder uit te voeren. Ze overlegt met onder meer de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen over een oplossing voor de vergoeding van kosten die pleegouders dit jaar hebben moeten maken. Uiterlijk in november worden de ouders geïnformeerd over de terugwerkende kracht en de nieuwe situatie per 1 januari.

Vorig jaar verbleven ruim zeventienduizend kinderen bij pleegouders. Ruim een derde bleef daar korter dan drie maanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden