Ziekte, diefstal, ongeval: er kan van alles gebeuren in het buitenland. Zorg daarom voor een doorlopende reisverzekering.

Zakenreizen, een paar weken of paar dagen op vakantie gaan, werken of stage lopen in het buitenland: het grensoverschrijdend verkeer is gigantisch. Waar de meeste Europese grensovergangen optisch geheel zijn verdwenen, bestaan ze verzekeringstechnisch nog wel degelijk. Een reisverzekering, in feite een pakket verzekeringen waarbij medische kosten, ongevallen, bagage en onvoorziene kosten zijn gedekt, is vaak noodzakelijk.

door ILSE KUIPER

Sommigen stellen dat een reisverzekering eigenlijk overbodig is omdat er overlappingen bestaan met andere verzekeringen. Als u een reis- en kredietbrief heeft, een ANWB-lidmaatschap, een ongevallen- of ziektekostenverzekering of een internationale hulpdienst van uw autoverzekering, kan een overlap inderdaad mogelijk zijn. Dit is echter geen reden om dan maar geen reisverzekering af te sluiten.

Reisverzekeringen hebben een relatief lage premie. Tussen de 70 en 90 euro per jaar heeft u al een werelddekking voor een gezin met twee kinderen. Het is niet verstandig om hierop te bezuinigen. Wilt u overlap toch per se vermijden en bent u een verstokte Europa-ganger, dan zou u uw gedachten kunnen laten gaan over een dekking zonder vergoeding voor medische kosten. De medische kosten zijn in Europa namelijk vaak gedekt op uw (aanvullende) ziektekostenverzekering. Ook in dit geval zijn er echter allerlei 'maars' en moet u goed opletten.

Zo vergoeden sommige maatschappijen aan particulier verzekerden in het buitenland minder dan in Nederland. Er wordt bijvoorbeeld alleen klinische en specialistische hulp vergoed.

Bent u ziekenfondsverzekerd, dan dient u bijna altijd een aanvullende dekking te regelen. De verplichte ziekenfondsverzekering is lang niet in alle landen geldig en geeft bovendien slechts de dekking die voor ziekenfondsverzekerden van het betrokken land zelf geldt. Die dekking is over het algemeen minder dan in Nederland.

Het is de vraag of u voor een bezuiniging van hooguit tussen de 15 en 25 euro op uw jaarpremie al deze moeite en dit risico wil lopen. Bovendien, gaat u op reis naar landen buiten Europa, dan is een reisverzekering sowieso nodig. Houd er ook rekening mee dat bij beoefenen van 'risicovolle' sporten als duiken of skiën eventuele ongevallen worden gedekt op uw reisverzekering.

Houd er bij dekking van uw bagage rekening mee dat eigen schuld en nalatigheid op de reisverzekering bijna altijd zijn uitgesloten. U moet uw spullen goed beheren, anders zal de verzekeraar zich al snel beroepen op dit uitsluitsel. Zorg dus dat bagage nooit zichtbaar in uw auto ligt en dat u kostbaarheden veilig opbergt. Wanneer uw goederen tijdens de reis worden gestolen, is het belangrijk om de verzekeraar een aangifte van de plaatselijke politie te overhandigen.

De bagagedekking stelt in de praktijk niet zo veel voor. De verzekeraar, als ie sowieso al uitkeert, betaalt u slechts de dagwaarde en hanteert daarbij een maximum en eigen risico. Lees de algemene voorwaarden goed voordat u op vakantie gaat. De rubriek 'onvoorziene (of extra) kosten' dekt verschillende zaken. Zoals de uitgaven voor het inschakelen van een alarmcentrale, extra reis- en verblijfkosten bij ziekte, opsporings- en reddingskosten, tussentijdse terugkeer naar huis vanwege ernstige ziekte of overlijden van een familielid en repatriëring van de verzekerde als dit door ziekte of ongeval nodig is.

Als u op één ding heel goed kunt bezuinigen, terwijl het u bovendien niets dan gemak oplevert, dan is het op de doorlopende reisverzekering. Waarom iedere keer een aparte reisverzekering afsluiten, terwijl u met een doorlopende reisverzekering voor ongeveer dezelfde premie continu bent verzekerd zodra u een voet over de grens zet? Houd er wel rekening mee dat de maximale reisduur in veel gevallen 90 dagen per reis is.

Wie in het buitenland gaat werken, studeren of stage lopen, is niet altijd verzekerd via de doorlopende reisverzekering. Zo bestaat er speciaal voor zakenmensen die regelmatig naar het buitenland gaan een uitgebreidere zakenreisverzekering. Deze verzekering geldt ook als de zakenreiziger op vakantie is en kan afgesloten worden voor het gehele gezin. Informeer tijdig naar de verschillende mogelijkheden.

Welke verzekeraar biedt een goede prijs/kwaliteitverhouding van de (doorlopende) reisverzekering? Via www.verzekervoordelig.nl of www.mrfinch.nl kunt u de premies van allerlei soorten reisverzekeringen van meer dan 100 maatschappijen met elkaar vergelijken. Voor een gezin met twee kinderen (4 en 6 jaar) bood London Verzekeringen de goedkoopste premie (70) voor een doorlopende verzekering met werelddekking, een eigen risico van 34 en een bagagedekking van euro 10000.

Ook Proteq, FBTO, Univ en Ohra voeren een soortgelijke premie, alhoewel de bagagedekking voor deze vier aanmerkelijk lager lag. Volgens een onderzoek in de ConsumentenGeldgids van november 2003 zijn het Hooge Huys, Zilveren Kruis en ZLM voor alleenstaanden goede opties, terwijl voor gezinnen het Hooge Huys, Univ en verzekeruzelf.nl aanraders zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden