Ziekte beoogd premier België maakt nieuwe regering onzeker

De Belgische vicepremier Yves Leterme is in het ziekenhuis opgenomen met bloedingen in maag en darmen. Juist nu hij dringend een nieuwe regering op poten moet zetten, die onder zijn leiding komt te staan.

Leterme, die bekend staat als workaholic, meldde zich donderdagavond bij zijn huisarts. Hij voelde zich vermoeid, had verhoging en dacht zelf aan griep. Maar na onderzoek in het ziekenhuis van zijn woonplaats Ieper bleek zijn toestand een stuk ernstiger te zijn.

Leterme werd verplaatst naar de afdeling intensive care van een ziekenhuis in Leuven. Wellicht mag hij vandaag weer naar huis. Een operatie bleek niet nodig te zijn en zijn toestand is stabiel. Maar het kan weken duren voor hij volledig hersteld is.

In de tussentijd moet de voorbereiding van het nieuwe kabinet doorgaan. Met Pasen – op 23 maart – stapt interim-premier Guy Verhofstadt op en geeft hij het stokje over aan Leterme, de grote winnaar van de verkiezingen van vorig jaar.

De coalitiepartners moeten echter nog veel werk verzetten voor ze een nieuwe regering kunnen vormen. Op economisch vlak zal dat al lastig worden, met liberalen, christen-democraten en socialisten rond de tafel. Maar de echte obstakels liggen op het gebied van de staatshervorming.

Leterme won de verkiezingen met de belofte van meer zelfstandigheid voor Vlaanderen, vooral op economisch vlak. Maar de Franstaligen willen per se vasthouden aan de solidariteit tussen het welvarende Vlaanderen en het economisch zwakkere Wallonië. Tot nu toe spreekt men voorzichtig over kleine wijzigingen in bevoegdheden. Het grote werk moet nog verzet worden.

Als de staatshervorming niet snel vorm krijgt, komt het kabinet-Leterme op losse schroeven te staan. Wellicht moet de interim-regering dan voortmodderen. Die toestand kan gemakkelijk duren tot de gewestelijke verkiezingen van volgend jaar.

De opstelling van een echte begroting voor dit jaar gaat wel verder, onder leiding van minister van justitie Jo van Deurzen. Leterme wordt, aan het ziekbed, op de hoogte gehouden van de onderhandelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden