‘Ziekenhuizendokter’ Loek Winter helpt ziekenhuizen in financiële nood - maar dat lukt niet altijd

Loek Winter (1959), zoon van een huisarts uit Voerendaal, geldt als ‘ziekenhuizendokter’. Beeld ANP
Loek Winter (1959), zoon van een huisarts uit Voerendaal, geldt als ‘ziekenhuizendokter’.Beeld ANP

‘Als een van de weinige zorgondernemers in ons land weet Loek Winter zich al jaren moeiteloos te bewegen tussen regelgeving en verzekeraars’, zo meldt Winter over Winter op z’n website. Aan die souplesse komt met zijn harde botsing met een groep zorgverzekeraars onder aanvoering van Zilveren Kruis nu dan toch een einde.

Marten van de Wier en Rianne Oosterom

Loek Winter (1959), zoon van een huisarts uit Voerendaal, geldt als ‘ziekenhuizendokter’: komt een ziekenhuis in acute financiële nood, dan koopt hij het op en maakt het weer gezond – zo is tenminste zijn bedoeling. Het oude management werkt hij vaak grotendeels de deur uit, net zoals artsen en verpleegkundigen die niet goed presteren. Hij stelt heilig te geloven in de marktwerking in de zorg.

Winter is van huis uit radioloog en epidemioloog. Hij werkt sinds 1991 aan de opbouw van zijn ­medisch-zakelijke imperium. Hij richtte met anderen zorgadvies­bureau Plexus op en begon in 1995 met DC Klinieken, private diagnostische centra voor snel medisch onderzoek.

Winst

Met compagnon Willem de Boer kocht hij negen jaar geleden de IJsselmeerziekenhuizen. Het kabinet steunde hem toen met een forse ­financiële injectie, om de ziekenhuiszorg in Flevoland overeind te houden. Vijf jaar geleden voegden Winter en De Boer ook het noodlijdende ­Slotervaartziekenhuis toe aan hun MC Groep. Ze schrapten ruim 10 procent van de staf.

Winter kwam ook in opspraak, meestal omdat critici hem ervan beschuldigen winst te maken met zorg. Zijn ‘Thomashuizen’ voor kinderen met een beperking zouden ten onrechte geld krijgen uit persoonsgebonden budgetten, schreef NRC Handelsblad.

Begin dit jaar sleepte de cliëntenraad van DeSeizoenen hem voor de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Winter richtte die woongemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking op uit de failliete boedel van Zonnehuizen. “Daar waren we destijds blij mee”, zegt voorzitter Lood Arons van de cliëntenraad.

Onderzoek

Inmiddels vermoedt de raad dat Winter en andere aandeelhouders jaarlijks 1,5 miljoen euro aan zorggeld wegsluizen via onder andere een vastgoed-bv, waaraan de zorginstelling volgens hen een te hoge huur betaalt. DeSeizoenen mag als zorginstelling geen winst uitkeren, maar een vastgoedbedrijf kan dat wel. Dat geld moet aan zorg besteed worden, vindt Arons. De Ondernemingskamer gelastte een onderzoek. Arons verwacht dat de uitkomst daarvan rond de jaarwisseling naar buiten komt.

Winter is ook uit op het verdienen van geld in de zorg, zo zei hij in NRC Handelsblad, en dat moet via het vastgoed. “Op zorg wordt niet ­verdiend, vastgoed is het verdien­model.” Hij stelt dat hij 10 tot 20 procent van de gebouwen die hij gebruikt, ook in bezit heeft. Hij is geen idealistische zorgondernemer, zegt hij, en ook geen sprinkhaan die snel wil verdienen. “Ik zit er tussenin.”

In het nieuws omdat...

MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen uitstel van betaling hebben aangevraagd. Loek Winter is mede-eigenaar van die ziekenhuizen.

Lees ook:

Ziekenhuizen die sluiten: is dat de vrucht van de marktwerking?

Dat een aantal grote ziekenhuizen in de Flevopolder en Amsterdam op omvallen staat, verbaast patiënten: is dit een uitwas van een pervers systeem?

Ziekenhuizen in Amsterdam en Flevoland dreigen om te vallen

Voor een aantal grote ziekenhuizen dreigt een faillissement. Maar zij zijn niet de enige met financiële zorgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden