Ziekenhuizen zitten zonder medicijnen

Sinds de machtsovername door Hamas heeft het Westen de geldkraan dichtgedraaid. Van het beloofde internationale noodfonds hebben de Palestijnen nog geen cent gezien. Nood heerst er vooral in de gezondheidszorg.

„Patiënten zijn overleden door tekort aan medische hulp. We kennen gevallen van nierpatiënten die zijn doodgegaan door te weinig of geen dialyse”, zegt René Aquarone, directeur externe betrekkingen van de UNRWA – de organisatie van de VN voor Palestijnse vluchtelingen. „Ook mensen met kanker kunnen in lang niet alle ziekenhuizen meer voldoende chemotherapie krijgen.” Aquarone constateert dat in de afgelopen maanden veel meer Palestijnen, niet alleen vluchtelingen, zich melden bij de klinieken van de UNWRA, die nog wel over medicijnen beschikken. Nu er al drie maanden geen salarissen zijn uitbetaald aan de 160.000 ambtenaren, die ongeveer een miljoen mensen onderhouden, is de nood hoog. Zowel de overheid als de burgers zijn blut.

„Ik maak me vreselijk bezorgd om mijn voorraden, daar teren we op in en ze worden niet meer aangevuld”, zegt Hosni Atari, orthopedisch chiurg en directeur van het sjofele Ramallah-ziekenhuis. Er is bijvoorbeeld gebrek aan zoiets simpels, maar essentieels als hechtdraad. De chirurgen nemen hun toevlucht tot hechtdraad waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het moet dan opnieuw steriel gemaakt worden.

Een ander punt van zorg zijn de salarissen. Atari, kwaad: „Nu komt mijn personeel nog wel werken uit nationalistische overwegingen. Maar binnenkort is het geld voor benzine op en dan kunnen ze niet meer reizen. Een ziekenhuis zonder artsen en verplegers, kun je je dat voorstellen?”

Het beheer van de voorraden en aankoop van medicijnen en instrumenten is de verantwoordelijkheid van dokter Rizek Osman van het ministerie van gezondheid. Hij bevestigt naast de genoemde tekorten ook gebrek aan infuusvloeistoffen en medicijnen tegen hemofilie.

Zijn ministerie kan door geldgebrek geen nieuwe medicijnen aankopen van buiten de Palestijns gebieden en is aangewezen op lokale productie.

Deze producenten zullen tot op zekere hoogte meewerken aan het verkopen van medicamenten op krediet, maar iedereen weet dat daar ook eens het geduld op zal zijn. Zo werden zuurstofcilinders tot voor kort geïmporteerd, maar nu geleverd vanuit Nabloes. Alleen kan de Gaza-strook daar niet van profiteren, omdat Israël de grens gesloten houdt. „Het is al zover dat patiënten die kanker hebben zelf hun medicamenten voor chemotherapie moeten aanschaffen om toch hun behandeling in het ziekenhuis te krijgen.”

Hoe kunnen de patiënten dan zelf aan die medicijnen komen? Osman: „Als je leven in gevaar is, doe je alles. Ze lenen geld bij de buren bijvoorbeeld en laten medicijnen vanuit het buitenland sturen door familieleden.”

Aquarone waarschuwt voor een snelle verslechtering: „De tijd dringt, mensen lijden nu. De situatie was al ernstig, maar als het zo doorgaat, verwachten we in de zomer een uitbraak van besmettelijke ziekten, zoals cholera.

Volgens hem begrijpt de UNRWA dat het Westen de Hamas, die nu regeert, als een terroristische organisatie beschouwt. „Maar het kan en mag niet zo zijn dat een heel volk gestraft wordt voor democratisch verlopen verkiezingen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden