'Ziekenhuizen werken hard aan veiligheid websites'

Binnen vier jaar moeten websites van ziekenhuizen helemaal veilig zijn. Dat betekent dat alle gegevens die bezoekers invullen op webformulieren alleen nog versleuteld verstuurd worden. Daarnaast moeten patiënten op een veilige manier hun medische dossier online kunnen raadplegen. De ziekenhuizen hebben daar afspraken over gemaakt, aldus de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De NVZ reageert daarmee op het onderzoek van Women in Cybersecurity, een netwerk van vrouwen werkzaam in de computerbeveiliging. Gisteren bleek dat ruim een derde van de ziekenhuiswebsites niet goed beveiligd is. Dat betekent dat ze geen gebruik maken van een beveiligde verbinding - te herkennen aan het groene slotje en de aanduiding https in plaats van http voor het webadres. In sommige gevallen is de beveiliging wel aanwezig, maar verouderd. Hackers zouden informatie die bezoekers invullen in bijvoorbeeld het klachtenformulier kunnen onderscheppen.

Het ministerie van volksgezondheid heeft voor de komende jaren 105 miljoen euro beschikbaar gesteld om sites van ziekenhuizen te verbeteren. Dat geld is vooral bedoeld voor online patiëntportalen, waarin patiënten eenvoudig digitaal toegang krijgen tot hun medische gegevens. Momenteel heeft nog maar een kwart van de ziekenhuizen zo'n functie op de website, concludeerde Nictiz, een expertisecentrum in digitalisering van de zorg, afgelopen zomer.

Maar is zo'n portaal wel haalbaar, als de basis van een website al niet goed is, zoals bleek uit het onderzoek van Women in Cybersecurity? Een kwart van de websites van ziekenhuizen past op dit moment helemaal geen versleuteling toe, terwijl dat wel wordt aangeraden door privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook aan die versleuteling wordt door ziekenhuizen hard gewerkt, aldus de woordvoerder van de ziekenhuisvereniging. Over vier jaar zal elke website met https uitgerust zijn. De NVZ vindt dat een patiënt bij een bezoek aan een site ervan uit moet kunnen gaan dat de beveiliging op orde is. Dat het nog vier jaar duurt voordat het zover is, komt volgens de NVZ door de complexiteit van het project.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden