Ziekenhuizen vangen vaker ouderen met eenzaamheid en depressie op

Ruim 320.000 ouderen liggen elk jaar op een ziekenhuisbed terwijl ze medisch niets mankeren. Dat kost 1,4 miljard euro.

Al een jaar of twee merken artsen in ziekenhuizen dat steeds meer ouderen de eerste hulpposten binnenlopen. Sinds gisteren is bekend hoeveel het er zijn. 800.000 per jaar, zo maakte de branchevereniging voor de zorg Actiz bekend. Van die groep worden 322.000 ouderen in het ziekenhuis opgenomen terwijl dat eigenlijk niet hoeft. 

De lichamelijke klachten die ze lijken te hebben komen in wezen neer op eenzaamheid of neerslachtigheid. Maar omdat deze patiënten niet naar huis kunnen, sturen zij de ouderen maar door naar de opname-afdeling. Dat deze groep ouderen op de eerste hulp terecht komt, is een gevolg van het beleid uit 2015 om ouderen langer thuis te laten wonen. 

“Het vangnet van woonzorgcentra is na de stelselwijzigingen in 2015 komen te vervallen en daardoor blijven kwetsbare ouderen langer thuiswonen,” zegt Ageeth Ouwehand van Actiz. Daarom doet Actiz een oproep aan de ministers Hugo de Jonge van volksgezondheid en Bruno Bruins van medische zorg om ongeveer 700 miljoen te investeren in een nieuwe zorgschil voor ouderen. Een waarin huisartsen, wijkverpleging, ziekenhuizen en specialisten in ouderengeneeskunde samenwerken. Als het lukt de ouderen thuis beter op te vangen, dan scheelt dat jaarlijks 4100 onnodig bezette ziekenhuisbedden, 300 tot 700 miljoen euro aan onnodige kosten en 322.000 ouderen die zich onnodig eenzaam en depressief voelen.

Maar hoe komt iemand die eenzaam is in het ziekenhuis terecht? “Vaak leidt eenzaamheid of depressiviteit tot lichamelijke klachten”, zegt Ouwehand. “Tot hartkloppingen bijvoorbeeld. Met die klachten wordt de patiënt opgenomen. Vraagt de arts even verder, dan zal hij erachter komen dat het probleem ergens anders ligt. Maar ondertussen kan de patiënt niet naar huis omdat daar niemand is die voor hem kan zorgen. Dus stuurt de arts van de eerste hulp de patiënt maar door naar het ziekenhuis.”

Val

Een deel van de oudere patiënten heeft wel acute medische hulp nodig. Na een val bijvoorbeeld, iets dat de laatste jaren vaker voor komt. Ook dat heeft deels te maken met langer thuis wonen.

De Nederlandse ziekenhuizen riepen in 2016 al dat de spoedeisende hulp verandert in een soort ouderenopvang. Vooral in de regio Rijnmond is de situatie kritiek. “Als we de instroom niet beter onder controle krijgen, dreigt de ziekenhuiszorg vast te lopen”, laat ziekenhuisvereniging NVZ weten.

Samenwerking

De ziekenhuizen willen graag meedenken over plannen voor een nieuwe zorgschil. Dat doet ook het kenniscentrum voor de langdurige zorg Vilans. Volgende week publiceert Vilans een onderzoek naar betere ouderenzorg. Monique Spierenburg, de expert lokaal organiseren van Vilans, wil daarover alvast zeggen dat er echt geen stelselwijziging nodig is of meer geld om te voorkomen dat ouderen onnodig op de eerste hulp terecht komen. De kernboodschap van het onderzoek is: zoek de samenwerking en profiteer van de kennis die is opgedaan over ouderenzorg. Zo kan een arts op de eerste hulp een specialist ouderengeneeskunde inzetten. Deze kijkt niet alleen naar de medische kant, maar ook naar de mate waarin iemand nog meedoet in de maatschappij en de aanwezigheid van mantelzorgers. Juist die bredere blik kan de crisisopvang in het ziekenhuis voorkomen, stelt Spierenburg.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden