Ziekenhuizen van Zwolle en Kampen praten over fusie

KAMPEN (ANP) - Het in opspraak geraakte Kamper Stadsziekenhuis en het Ziekenhuis de Weezenlanden in Zwolle hebben gisteren een stuurgroep ingesteld, die zes weken de tijd krijgt om na te gaan hoe beide instellingen samen de patientenzorg in Kampen op een hoog niveau kunnen verzorgen. De directies van beide ziekenhuizen hebben dit gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Het samenstellen van de stuurgroep is een direct gevolg van de eis van staatssecretaris Simons van volksgezondheid om voor 1 juli medisch en organisatorisch orde op zaken te stellen in het Kampense ziekenhuis. Om die reden heeft het ziekenhuis eind vorige week drie medisch specialisten van het ziekenhuis geschorst.

Uitgangspunt is voor de stuurgroep het behoud van zowel de klinische als de poliklinische taak van het Kampense ziekenhuis. Mocht het werk van de stuurgroep niet het gewenste resultaat hebben, dan kan het Kampense ziekenhuis nog gaan onderhandelen met het Sofiaziekenhuis in Zwolle. Dat eerst met Ziekenhuis de Weezenlanden wordt gesproken heeft te maken met het feit dat het ziekenhuis in Kampen al met dit instituut samenwerkt.

Drs. J. Huurman, directeur patientenzorg van het Kampense ziekenhuis ad interim, zei gisteren dat de problemen en vooral de publiciteit hierover tot de nodige onrust hebben geleid binnen dit instituut. Om die reden zijn bepaalde operaties in het ziekenhuis niet uitgevoerd. Vanaf maandag draait het ziekenhuis volgens hem weer normaal.

Het Kampense ziekenhuis houdt er rekening mee dat de drie geschorste medici de tegen hen genmomen maatregel juridische zullen aanvechten. "Wij zijn tot de slotsom gekomen dat we in een eventuele procedure kansrijk zijn" , aldus directeur Huurman. Dat er twee twee medisch-specialisten onder curatele zijn gesteld, sprak Huurman met klem tegen.

Op de oorzaak van de twee sterfgevallen in Kamper ziekenhuis, eind februari, wilde Huurman niet ingaan. Eerder deze week zei hij dat in beide gevallen "vermijdbare fouten" zijn gemaakt. De rijksrecherche onderzoekt of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek tegen de medici. Het onderzoek wordt gehouden naar aanleiding van informatie die is verstrekt door de inspectie voor de volksgezondheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden