'Ziekenhuizen te onervaren voor riskante operaties'

(Novum) - Een op de vijf Nederlandse ziekenhuizen verricht risicovolle operaties terwijl ze daar te weinig ervaring mee hebben. Dat stelt de Consumentenbond donderdag op basis van onderzoek dat vrijdag wordt gepubliceerd in de Gezondgids. De afgelopen vier jaar zouden 22 van de ongeveer honderd ziekenhuizen niet voldoen aan de minimumnorm voor specifieke ingrepen. De bond roept de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op tot strenger optreden.

De IGZ heeft in 2003 voor twee soorten operaties met een grote kans op complicaties minimumnormen ingesteld. Elk ziekenhuis moet per jaar minimaal vijftien ingrepen aan de buikslagader uitvoeren en jaarlijks minimaal tien ingrepen waarbij een deel van de slokdarm en het bovenste deel van de maag worden verwijderd. Van deze operaties is bewezen dat er minder complicaties zijn naarmate een ziekenhuis er meer ervaring mee heeft, stelt de bond. Hospitalen die deze norm niet halen moeten stoppen met de riskante operaties of ze zorgen ervoor dat ze het jaar erna de norm wel halen.

De Consumentenbond verzamelde gegevens over de periode 2004 tot en met 2007 en concludeert dat acht ziekenhuizen de afgelopen vier jaar niet voldeden aan de minimumnorm voor de operatie aan de buikslagader. Bij de slokdarmoperatie gaat het om veertien ziekenhuizen die de norm niet halen. De IGZ heeft vorig jaar tien ziekenhuizen aangeschreven waar te weinig slokdarmoperaties worden uitgevoerd. In 2007 hebben nog steeds vijf ziekenhuizen zonder verklaring de norm niet gehaald, zegt de bond. Het gaat om het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis, het Emmer Scheper Ziekenhuis, het Tergooiziekenhuis in Hilversum en het Almelose Twenteborg Ziekenhuis.

De belangenorganisatie denkt bij strenger optreden van de IGZ aan een verbod op buikslagader- en slokdarmoperaties in ziekenhuizen die al meerdere jaren niet aan de minimumnorm voldoen. De IGZ kon donderdag nog niet reageren op de bevindingen. "Ziekenhuizen leveren pas in juni hun cijfers over vorig jaar aan. Wij raden patiënten wel altijd aan om zich goed te laten informeren over de ervaring van artsen", zegt een woordvoerder.

Drie ziekenhuizen wilden de cijfers over vorig jaar niet aan de bond geven. Vijf konden de gegevens niet op tijd leveren en veertien ziekenhuizen reageerden helemaal niet, zegt de bond. De belangenorganisatie wijst patiënten erop dat ze meer informatie kunnen vinden op www.ziekenhuizentransparant.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden