'Ziekenhuizen te onervaren voor gevaarlijke operaties'

Twintig ziekenhuizen voeren gevaarlijke operaties uit, terwijl ze daarvoor volgens de normen te weinig ervaring hebben. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat vandaag is gepresenteerd.

ANP

Het gaat om gevaarlijke operaties aan de aorta (buikslagader) en de slokdarm. Volgens de regels moet een ziekenhuis minimaal vijftien keer per jaar een aortaoperatie doen om voldoende ervaring te hebben. Voor de risicovolle slokdarmingreep geldt een minimum van tien operaties per jaar.

Bij de aortaoperaties gaat het volgens de Consumentenbond onder meer om het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het Havenziekenhuis in Rotterdam. Ziekenhuizen die volgens het onderzoek te weinig ervaring hebben met operaties aan de slokdarm, zijn onder meer het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Ervaring leert dat operaties minder vaak fout gaan als artsen en ondersteunend personeel bepaalde operaties vaak uitvoeren. Daarom zijn daar sinds 2003 minimumnormen voor vastgesteld.

De Consumentenbond baseert zich bij het onderzoek op cijfers vanaf 2004 tot en met 2007.

Volgens de bond moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg harder optreden tegen de ziekenhuizen die zich niet aan de normen houden. De Consumentenbond vindt dat de ziekenhuizen moeten stoppen met opereren als ze te weinig ervaring hebben. Twee ziekenhuizen hebben dat sinds het onderzoek volgens de Consumentenorganisatie ook gedaan. Het gaat om het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Beide ziekenhuizen voldeden volgens het onderzoek niet aan de minimumnormen voor slokdarmkanker.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden