Ziekenhuizen pogen verzet tegen eigen risico te breken

Beeld thinkstock

Ziekenhuizen willen het impopulaire eigen risico in de zorg beter verteerbaar maken om het zo te behouden.

Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt voor om een patiënt voor eenvoudige behandelingen in het ziekenhuis standaard 150 euro te laten afrekenen. Voor een tienminutenconsult bij een kno-arts bijvoorbeeld, een bezoek aan de spoedeisende hulp of een eenvoudig röntgenonderzoek. Dat bedrag gaat af van het eigen risico, dat dit jaar 385 euro bedraagt.

Meldt de patiënt zich binnen 120 dagen voor dezelfde klacht op dezelfde plek, dan betaalt hij niet opnieuw. Komt hij ergens anders voor dan krijgt hij opnieuw een rekening, net zo lang tot hij de volledige 385 euro aan eigen risico heeft betaald. Kost een behandeling minder dan 150 euro, dan betaalt de patiënt de werkelijke prijs.

Van Rooy meent dat het NVZ-plan patiënten meer duidelijkheid biedt. Nu krijgen die soms pas een jaar na dato een rekening voor hun ziekenhuisbezoek. Pas dan weten ze welk deel van hun eigen risico ze kwijt zijn; met een beetje pech is dat in een klap de volledige 385 euro, voor mensen met weinig spaargeld een flinke aanslag op hun budget.

Haken en ogen

Op deze manier hoopt Van Rooy het verzet tegen het eigen risico te breken dat zich tijdens de verkiezingen begin dit jaar manifesteerde. Partijen noemden het ‘een boete op ziek zijn’, schreef Van Rooy vandaag in het Nederlands Dagblad. Het CDA en de ChristenUnie, twee van de vier partijen die praten over een nieuw kabinet, beloofden hun kiezers het eigen risico met respectievelijk 105 en 100 euro te verlagen. De PVV en de SP willen er zelfs helemaal vanaf.

Het is de ziekenhuizen een lief ding waard dat het eigen risico blijft bestaan. Zij zien het als een effectieve manier om patiënten af te houden van onnodig onderzoek of artsbezoek. Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn er nog wel haken en ogen. Ziekenhuizen moeten een heldere lijst maken van welke behandelingen onder de 150-euro-regeling vallen. En als een patiënt voor één behandeling zowel bij de geriater als de longarts langsgaat, moet hij niet twee rekeningen krijgen.

De NVZ heeft het plan laten doorrekenen door de zorgverzekeraars en die schatten de kosten op 15 miljoen euro. Van Rooy is oud-staatssecretaris voor het CDA en, erkent de woordvoerder, ze kent de weg in de politiek. Maar ze heeft de zaak niet al afgekaart met de Haagse onderhandelaars, zegt hij.

Demissionair minister Schippers van volksgezondheid noemde het plan vandaag desgevraagd sympathiek, ‘omdat het een zekere eenvoud heeft’. Maar, zei ze, er zitten ook nadelen aan. Veel meer wilde ze er niet over kwijt. “Ik ga niet de formatie voor de voeten lopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden