Ziekenhuizen overbelast door uitbraak RS-virus

Ziekenhuizen komen bedden tekort als gevolg van een hevige uitbraak van het RS-virus. Intensive care-afdelingen voor kinderen kampen zelfs met 'ernstige capaciteitsproblemen' als gevolg van de epidemie. Dat zegt Job van Woensel, voorzitter van de afdeling kinder-ic's van Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. In het AMC, waar hij hoofd van de kinder-ic is, zijn niet-spoedeisende operaties uitgesteld en verloven ingetrokken.

Uit een rondgang van RTV-Noord-Holland langs ziekenhuizen in de regio bleek gisteren dat het zo druk is op de kinderafdelingen dat er vrijwel nergens plaats is. Het Spaarne Gasthuis in Haarlem heeft patiënten daarom moeten doorsturen naar Enschede.

Bijna alle kinderen onder de één komen met dit virus in contact. Meestal zijn de klachten niet erger dan bij een verkoudheid. Jaarlijks gaan er ongeveer tweeduizend jonge kinderen met klachten naar het ziekenhuis. Zo'n tien procent wordt doorgestuurd naar een kinder-ic in één van de acht universitaire academische centra. Deze kinderen hebben het zo benauwd dat ze aan de beademing moeten. Omdat deze groep nu groter is dan normaal, heeft Van Woensel vorige week de acht centra verzocht om niet-spoedeisende operaties uit te stellen. Of net als in het AMC alle verloven zijn ingetrokken, weet hij niet.

Tot nog toe is het volgens hem in alle gevallen gelukt kinderen met ademhalingsproblemen bij een van de acht kinder-ic's onder te brengen. Te vroeg geboren kinderen, of kinderen met een hart- of longafwijking lopen een verhoogd risico om te overlijden, maar dat komt in Nederland zelden voor. Dat is volgens hem ook nu nog niet gebeurd.

Volgens het RIVM is het moeilijk om besmetting te voorkomen, maar kunnen ouders wel maatregelen nemen. Als voorbeeld noemt het instituut het schoonmaken van speelgoed waar snot of speeksel op zit, het gebruik van een papieren zakdoek bij hoesten en niezen, en het regelmatig wassen van de handen met zeep na een hoest- of niesbui.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden