Ziekenhuizen niet blij met uitspraken Klink

(Werry Crone) Beeld
(Werry Crone)

De Nederlandse vereniging van ziekenhuizen (NVZ) is zeer ongelukkig met de uitspraken van minister Klink van volksgezondheid vandaag in Trouw over de kwaliteit van de ziekenhuiszorg in Nederland.

„Wie er zonder meer van uitgaat dat het wel goed zit, kan bedrogen uitkomen”, zegt hij. Om patiënten te garanderen dat ze overal in elk ziekenhuis veilig terecht kunnen pleit hij voor minimumnormen waaraan alle ziekenhuizen moeten voldoen.

„Het is heel jammer dat de minister op deze manier twijfel zaait over de Nederlandse ziekenhuizen. Hij helpt de patiënten er niet mee en ook de ziekenhuizen niet. Hij suggereert met zijn uitspraken dat er branche-breed een groot probleem is. Dat doet geen recht aan al het goede dat de Nederlandse ziekenhuizen presteren. Natuurlijk zijn er incidenten. Wij zeggen niet dat het overal goed is, maar het omgekeerde is ook niet waar”, zegt een NVZ-woordvoerder.

Hij wijst erop dat de suggestie van de minister in strijd is met de opvatting van de Inspectie voor de gezondheidszorg dat het in het algemeen goed zit met de kwaliteit van de zorg. Uit periodiek onderzoek van de NVZ zelf blijkt eveneens dat patiënten in het algemeen heel tevreden zijn over de kwaliteit van de Nederlandse ziekenhuizen.

De woordvoerder wijst er eveneens op dat ziekenhuizen steeds meer openheid geven over hun prestaties. „Er is sprake van een transparantieparadox. Hoe opener ziekenhuizen worden hoe groter het onbehagen. Maar dan vooral bij politici, niet bij de patiënten. Het gevolg is dat politici gaan pleiten voor meer toezicht en regels. Dat doet de minister nu ook met zijn pleidooi voor minimumnormen. Er zijn al zoveel normen waaraan ziekenhuizen moeten voldoen. Nog meer regels betekent meer kosten en minder handen aan het bed."

Ook de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) heeft moeite met de uitspraken van de minister. Adjunct-directeur Atie Schipaanboord: „Natuurlijk verwachten patiënten van ziekenhuizen geen garanties. Ze weten dat ze in ziekenhuizen vaak ingewikkelde behandelingen krijgen met ingewikkelde apparaten. Dat is niet zonder risico's. Maar mensen mogen er wel van op aan kunnen dat het in een ziekenhuis veilig is, dat de risico's zo beperkt mogelijk blijven. Het is de taak van de minister daar een zwaar toezicht op te zetten. Het zelfreinigend vermogen van de professionals is nu eenmaal niet zo groot.”

Ook Schipaanboord heeft moeite met minimumnormen: „Het gevaar is dat dan alle ziekenhuizen naar die minimumnormen afzakken. Dat is niet de bedoeling. Als je minimumnormen wil, moet je wel een stevige bodem leggen waar je niet zo maar doorheen zakt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden