Ziekenhuizen melden noodlottige fout zelden

Ziekenhuizen melden zelden medische missers die overlijden tot gevolg hebben. Ze zijn dat weliswaar wettelijk verplicht, maar vrees voor reputatieschade en juridische actie zorgt ervoor dat zaken onder de pet blijven.

Onderzoekers gaan ervan uit dat jaarlijks tussen de 1800 en 2000 mensen overlijden door vermijdbaar medische fouten in ziekenhuizen, zoals verkeerd uitgevoerde operaties, foutief bediende apparatuur, medicatiefouten of vermijdbare infecties. Maar uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ziekenhuizen vorig jaar slechts een fractie meldden: 243 verdachte sterfgevallen zijn terug te vinden in de boeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In enkele gevallen is dat alleen gebeurd omdat familie van patiënten daartoe zelf actie toe ondernam, blijkt uit de reportage van RTL.

De inspectie, die sinds 2010 ziekenhuizen kan beboeten bij verwijdbaar fouten, erkent dat dat aantal waarschijnlijk te laag is. Maar echt scherp bovenop de zaak zit de IGZ ook niet. Zo zijn nimmer boetes opgelegd. Een woordvoeder van de inspectie wijst op de ziekenhuiscultuur, waarbij ook intern melden van fouten te weinig gebeurt.

Ook worden fouten over het hoofd gezien of gewoonweg niet goed onderzocht. Jan Klein, hoogleraar veiligheid in de zorg aan de Erasmus Universiteit, wijst daarbij op allerlei problemen. "De dossiers zijn ook lang niet altijd volledig. Daarnaast heeft een patiënt vaak meerdere aandoeningen en dus ook meerdere artsen. In zo'n geval ontbreekt het vaak aan regie en ziet niemand precies wat er fout ging." Hij wil de meldingsplicht van ziekenhuizen verbreden. Ook een vermoeden van een fout moet worden gemeld, omdat daarvan te leren is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden